Prostreno.cz

Rozpoznejte a vyhněte se obloukem emočnímu přejídání

Chipsy, zmrzlina nebo pizza se sýrem navíc: Když emocionální výzvy vedou k nekontrolovatelné touze po jídle, může být těžké říci ne. Jak překonat emoční přejídání?

Emoční přejídání je fenomén, který zná mnoho lidí. Důvody jsou různé: spouštěčem mohou být často frustrace, stres, strach, osamělost nebo smutek. Postižený jí s ohledem k tělesnému typu a životnímu stylu příliš mnoho, což může vést k pocitům viny, fyzickému nepohodlí a v konečném důsledku k přibírání na váze. Proč ve stresových situacích saháme po sladkých a kalorických jídlech a jak zastavit frustraci a emoční přejídání?

Příznaky emočního přejídání

Pokud často jíte, i když necítíte fyzický hlad, může to být známka emočního přejídání. Za potřebou svačiny často stojí pocity jako nuda nebo stres. Dalším náznakem je, když sáhnete po určitých potravinách, které vám přinášejí pohodlí nebo radost. Často se jedná o jídlo, jako jsou bonbony, hranolky nebo zmrzlina.

Dalším jasným znakem emočního přejídání je, když náhle a velmi naléhavě pocítíte touhu sníst něco konkrétního, a tato touha je velmi specifická. „Skutečný“ fyzický hlad se obvykle dostavuje postupně a časem sílí. Je také snadnější ho uspokojit. Emoční hlad se naopak objevuje velmi náhle a obvykle vyžaduje určitá, obvykle nezdravá jídla.

Emoční přejídání se také často projevuje nevědomým nebo automatickým stravovacím chováním. Takže jíte, aniž byste si toho opravdu všimli a aniž byste si jídlo skutečně užívali. Navíc emoční přejídání je často spojeno s pocity viny nebo lítosti po jídle.

Sladký pocit bezpečí

Proč nás ale některá jídla vlastně pohladí po duši a pomohou nám uvolnit se? Souvislost mezi jídlem a dobrými pocity je u lidí vrozená. Jelikož potřebujeme jíst, abychom přežili, je příjem potravy úzce spojen se systémem odměn v mozku. Preference sladkého je u lidí geneticky ukotvena (protože sladké ovoce bylo dobrým zdrojem potravy pro naše předky z doby kamenné) a v dětství se dále posiluje: mateřské mléko chutná sladce a miminkům dodává pocit bezpečí a jistoty. Později se sladkosti často používají k odměně nebo uklidnění dětí, například při návštěvě lékaře.

Některá jídla si spojujeme i s příjemnými vzpomínkami: doma pečené koláče nám připomínají prázdniny u babičky, cola a hamburgery nebo pizza dlouhé filmové večery s celou rodinou.

Tipy, jak se vyhnout emočnímu přejídání

I když na kousku čokolády jako útěchy pro duši není nic špatného, ​​přesto byste měli dbát na to, aby se pojídání ze stresu nebo pojídání z frustrace nestalo zvykem. Pokud neustále jíme příliš mnoho ne proto, že máme hlad, ale z emocionálních důvodů, neovlivňuje to pouze naši tělesnou hmotnost. Emoční přejídání se pak stává nezdravou strategií vyhýbání se těžkým situacím. To znamená, že hlavním účelem hodně jíst je vyhnout se nutnosti řešit skutečný problém. Pokud toto stravovací chování vede k přibírání na váze nebo zdravotním problémům, jako je nevolnost, zažívací potíže, únava nebo vyčerpání, zvyšuje se i psychický stres postižených.

Dobrá zpráva: Stejně jako si vypěstujete návyk na emoční přejídání, můžete tento zvyk znovu přerušit. Co je potřeba, je čas, trpělivost a alternativní strategie zvládání negativních pocitů. Tyto tipy vám pomohou, pokud je touha vzít si chipsy, čokoládu nebo hotová jídla příliš velká:

Správné myšlení

Sebeobviňování a špatné svědomí jsou kontraproduktivní, pokud chcete přestat emocionálně jíst. Protože vedou k obnovené frustraci a tím možná k novým záchvatům stravování. Buďte trpěliví a uznejte, že abyste se vypořádali s nepříjemnými pocity, vyžaduje čas.

Identifikace příčin emočního jedení

Uvědomit si situace, ve kterých sáhnete po zmrzlině nebo po čokoládové tyčince, je nezbytné, abyste se naučili, jak můžete v budoucnu v podobných emočních situacích reagovat odlišně.

Snižte úroveň stresu

Zní to snadněji, než to je. Ale může stát za to předat úkoly nebo jednoduše říct ne, pokud je pracovní zátěž příliš velká. Vznikne vám tak prostor pro vaření a konzumaci jídel v klidu nebo třeba sportování. To také udržuje hladinu kortizolu v těle na nízké úrovni.

Vydržte ten pocit

I když je to těžké, máte největší šanci to zastavit těsně před útokem. Tip z psychologie pro boj s emocionálním přejídáním: Představte si svou touhu po jídle jako mořskou vlnu. Pomalu se před vámi zvětšuje, dosahuje vrcholu a pak pomalu odchází, dokud znovu nezmizí. Pak mizí i touha po jídle.

Nemějte doma „komfortní jídlo“

Čím těžší je sehnat brambůrky, pizzu nebo zmrzlinu, tím snáze se bez nich obejdete. Ukusování mrkve místo čokoládové tyčinky (také) nepomůže vyřešit základní problém, ale je určitě zdravější volbou.

Pravidelná struktura jídla

Pokud budete jíst pravidelně vyváženou stravu a nebudete mít velké výkyvy krevního cukru, vyhnete se chutím – a tedy i touze po sladkých, tučných nebo slaných svačinkách.

Společenské stravování

Chcete-li přestat emočně se přejídat, může vám pomoci jíst s ostatními. Protože ti, kteří jedí z citových důvodů, tak většinou činí sami a nepozorováni. Stravování ve společnosti podporuje pocit sounáležitosti a zajišťuje spojení s ostatními lidmi. Pocity strachu, osamělosti, nudy nebo frustrace tak lze omezit.

Najděte alternativy k jídlu

Účinným způsobem, jak snížit nepříjemné pocity a stres, je sport a cvičení. Ať už je to jóga, jogging, box nebo dlouhá procházka přírodou – povoleno je jakékoli cvičení.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba