Prostreno.cz

Zahradničení zkvalitňuje spánek

Hrabičky do ruky a s chutí do práce! Zahradničení není pouze koníčkem, který vám umožňuje pěstovat si vlastní zdravé potraviny. Může také výrazně zlepšit spánek, a to možná víc než bylinky a lékařské preparáty.

S příchodem podzimu se na zahrádce objevuje spousta nových výzev a úkolů. Je potřeba shrabat spadané listy a připravit půdu na nadcházející mrazivé měsíce, což zahrnuje obrývání záhonů a přidání hnojiv. Tento čas je také ideální pro výsadbu tulipánů a narcisů, stejně jako prořezávání stromů i keřů. Když se k tomu připočítá ještě podzimní sklizeň jablek, hrušek i poslední zeleniny, je to vážně hodně práce. Ale teď ji možná budete dělat s ještě větší chutí a zápalem.

Tak trochu jiný „prášek“ na spaní

Za jednu hodinku lehkého zahradničení se dá spálit až 330 kalorií, což je víc než při chůzi v mírném tempu (1). Můžete si jím také znormalizovat krevní tlak, podstatně zmírnit stres a posílit kosti (2). Jeho výhody sahají dokonce až do postele. Nedávná studie (3) zveřejněná v magazínu Journal of Affective Disorders prokázala, že nadšení zahradníci a zahradnice mají velmi kvalitní spánek, který jim odpůrci této činnosti mohou jen závidět.

Když se příjemné skloubí s užitečným

„Víme, že kvalitní spánek spolu s vyváženou stravou a pravidelnou fyzickou aktivitou tvoří tři hlavní pilíře zdravého životního stylu,“ potvrzuje Fariha Abbasi-Feinberg, což je mluvčí Americké akademie spánkové medicíny (4). „Jako vášnivou pěstitelku a spánkovou lékařku mě těší, že práce na zahradě má na spánek tak obrovsky pozitivní vliv,“ neskrývá nadšení expertka. Dle jejího názoru a zjevně i osobních zkušeností je zahradničení jedním z přirozených způsobů, jak se udržet v pohybu a zároveň si užít pobyt na čerstvém vzduchu, což zlepšuje nejen kvalitu nočního odpočinku, ale i duševní zdraví. Tento koníček má mnohem hlubší působení, než bychom řekli! Vždyť vyživuje duši i tělo, což je dnes potřeba asi jako nikdy předtím.

Zdroje: (1) www.blog.bonsecours.com/sports/summer-physical-activities-burning-calories/, (2) www.westonnurseries.com/7-benefits-of-gardening/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032724005263, (4) www.realsimple.com/gardening-helps-you-sleep-better-study-8649404





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba