Prostreno.cz

Se špagetovou dýní vstříc pevnému zdraví

Dietně a zdravě? Se špagetovou dýní to ani jinak nejde. Pohladí trávení, zatne tipec vysokému tlaku, vzpruží imunitu, posílí kosti, zostří zrak a podpoří hojení. Kalorií má tak málo, že štíhlé křivky ani trochu neohrozí.

S podzimem přichází čas na oblíbené sezonní symboly a jedním z těch nejkouzelnějších je bezpochyby dýně. Tato univerzální zelenina ale samozřejmě nepředstavuje jen typickou dekoraci, nabízí také široké kulinářské využití i zajímavé zdravotní přínosy. Jejích druhů existuje mnoho, dnes se však zaměříme na tu špagetovou, která umí zkrotit arteriální hypertenzi i trávicí obtíže. Účinkuje ale i jinak.

Něco proti bacilům

Zařadit špagetovou dýni do jídelníčku doporučuje i registrovaná dietoložka z amerického New Yorku Kimberly Varner, a to zejména kvůli obsahu vitaminů C a K (1). Zatímco ten první jakožto silný antioxidant posiluje imunitní systém a přispívá k ochraně paměti (2), ten druhý hraje klíčovou roli v procesu srážení krve, proto bývá nezbytný pro hojení ran (3).

Pro břišní pohodu

Štědrých zdrojů vlákniny není nikdy dost a zmíněná potravina k nim právem patří. Jeden šálek dýně obsahuje více než 2 gramy, což představuje přibližně 9 procent doporučené denní dávky. Připomeňme si, že vláknina je pro bezproblémové trávení naprosto zásadní, protože její příjem pomáhá předcházet problémům, jako je plynatost, zácpa a nadýmání. Kromě toho vyživuje střevní mikroflóru, čímž přispívá k celkovému zdraví trávicího systému (4).

Tlak pod kontrolou

Odborné výzkumy (5) prokazují, že je tento typ dýně bohatý na draslík, který vyvažuje negativní účinky sodíku ve stravě, proto normalizuje krevní tlak. Tento minerál krotí i množství škodlivého cholesterolu (6), což také není na škodu. Díky přítomnosti vápníku a manganu zároveň zasahuje do hustoty kostí a snižuje riziko kostních onemocnění, a to včetně osteoporózy (7). Velmi pozitivní vliv má i na zrak, protože složky špagetové dýně pomáhají předcházet šedému zákalu a makulární degeneraci (8). A to nejlepší na závěr? Tato laskomina má velmi málo kalorií, proto do dietní stravy krásně pasuje (9).

Zdroje: (1) www.realsimple.com/health/nutrition-diet/healthy-eating/spaghetti-squash-nutrition-benefits-recipes, (2) www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/#:~:text=The%20U.S.%20Food%20and%20Drug,years%20and%20older%20%5B13%5D., (3) www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9787832/, (5) www.academic.oup.com/ndt/article/34/2/184/4782766?login=false, (6) www.njaes.rutgers.edu/visions/pdfs/2020/vis-32-4.pdf, (7) www.sites.udel.edu/chs-udfoodlab/2017/10/04/october-spaghetti-squash/, (8) www.healthcenter.uga.edu/explore-the-store-spaghetti-squash/, (9) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169298/nutrients





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba