Prostreno.cz

Negativní účinky opěvovaného banánu vám chutnat nebudou

Pokud si potrpíte na nutričně bohatou stravu, rozhodně banán nemíchejte s jahodami, ze kterých odsaje cenné antioxidanty. A víte, kolik vlastně obsahuje sacharidů a kalorií? Zaskočí to nejednoho dietáře.

Banán je považován za synonymum zdravé snídaně i odpolední svačiny. Cizokrajné ovoce, které si s radostí přidáváme i do smoothies, ale není tak bezchybné, jak se tvrdí. Už jste slyšeli o jeho negativech? Pravděpodobně ne, nejsou tolik známá.

Zákeřný zloděj antioxidantů

Pokud budete jíst banán jen tak samotný, nic moc tím nepokazíte. Problém ale nastane, když ho na talíř nebo do mixéru přihodíte třeba k bobulovinám, jako jsou borůvky nebo jahody. Žlutý exotický plod je totiž připraví o pořádný kus antioxidačního účinku, což omezí i jejich zdravotní benefity. Mohou za to jeho vysoké hladiny polyfenoloxidázy ‒ enzymu, který právě bobuloviny okrádá o silné antioxidanty zvané flavanoly. Studie (1) z roku 2023 publikovaná v magazínu Food & Function prokázala, že přidání banánu do ovocné směsi může množství těchto cenných látek snížit o celých 84 procent. Dlužno dodat, že flavanoly podporují zdraví srdce i mozku, přičemž tlumí záněty a normalizují krevní tlak (2).

Hrozba diabetu?

A máme tu další podstatné minus. Kalifornský gastroenterolog Saurabh Sethi varuje, že uvedené ovoce podlouhlého tvaru, a to zvláště v plně vyzrálém stavu, překypuje sacharidy, které zvyšují hladiny cukru v krvi a tím i riziko diabetu druhého typu (3). Asi vás překvapí, že jeden středně velký banán obsahuje přibližně 29 gramů sacharidů a 112 kalorií (4). „Banány jsou ve srovnání s jiným ovocem velmi kalorické, takže jejich přidání do čehokoli může zvýšit počet celkově přijatých kalorií. Pokud to s optimalizací svého zdraví a dietní výživou myslíte vážně, možná budete chtít tuto oblíbenou přísadu přehodnotit,“ radí gastroenterolog Saurabh Sethi.

Zdroje: (1) www.ucdavis.edu/health/news/right-combo-getting-most-health-benefits-fruit-smoothies, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814619312300, (3) www.tiktok.com/@doctorsethimd/video/7404549909577223454, (4) www.healthline.com/nutrition/bananas-diabetes






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba