Prostreno.cz

Dostatečné množství klíčových živin nemá více jak polovina celosvětové populace

68 procent lidí napříč světem. Přesně tolik jich trpí nedostatkem jódu, vápníku i železa. Horší je to u žen. Nejste jednou z nich?

Neustále slýcháme o tom, že na vitaminech a minerálech stojí a padá celkové zdraví. Nelze s tím než souhlasit, protože hrají zásadní roli v mnoha fyziologických funkcích, od posilování imunitního systému po udržování silných kostí až po činnost metabolismu a regeneraci tkání. Bez adekvátního přijmu těchto živin tělo nemůže optimálně pracovat a my čelíme riziku různých chronických problémů. Přestože jsou tyto látky esenciální, tedy takové, které se dají získat ze stravy, jejich hojnost si neužívá každý.

Situace je skutečně vážná

S absencí životně důležitých mikroživin se potýká více polovina celosvětová populace. Tento znepokojivý závěr vyplývá z nejnovějšího výzkumu (1) amerických specialistů. „Výsledky jsou naprosto alarmující,“ komentují autoři studie s tím, že hluboké nutriční mezery omezují zdravotní potenciál lidí a přinášejí vážné důsledky na globální úrovni. Experti analyzovali nejrůznější dietní údaje a odhadli celosvětovou spotřebu 15 klíčových prvků, a to včetně vápníku, jódu, železa, riboflavinu, kyseliny listové, zinku, hořčíku, selenu, thiaminu, niacinu a vitaminů A, B6, B12, C a E.

To si zdravotně odneseme

Ze závěrů vyplynulo, že 68 procent populace nemá dostatek jódu, který je přítomen v mořských plodech, vejcích a mléčných výrobcích, přičemž je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Podobný stav panuje i v případě vitaminu E, vápníku a železa. Spotřeba vápníku je prý nejnižší hlavně v Severní Americe, Evropě a Střední Asii. Trpí se tady i nedostatečným množstvím riboflavinu, folátu a vitaminů C a B6, což je údajně patrnější u žen.

Znovu a lépe?

„Naše zjištění představuje významný pokrok. Tento průzkum je první, který odhaduje zoufalý příjem mikroživin napříč 34 věkovými skupinami a pohlavími ve většině zemí. Navíc jsou při něm použity metody a výsledky snadno dostupné pro výzkumníky a odborníky,“ vysvětluje americký vědec a jeden z hlavních autorů Chris Free (2). „Nedostatek důležitých látek vyvolává únavu, bolest končetin, vypadávání vlasů a celkovou slabost. Pokud zaznamenáte tyto symptomy, je důležité poradit se s lékařem o své stravě a možnostech doplňků,“ radí Chris Free.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1056003?, (2) www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(24)00276-6/fulltext





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba