Prostreno.cz

V průběhu září posilněte slezinu dle tradiční čínské medicíny

Podle tradiční čínské medicíny je září ideálním obdobím pro posílení sleziny, orgánu, který je klíčový pro trávení, přeměnu potravy na energii a celkovou rovnováhu těla. Slezina je v tradiční čínské medicíně spojena s prvkem Země, který se vztahuje k pozdnímu létu a počátku podzimu. Pokud je slezina oslabená, může dojít k problémům s trávením, únavě, oslabení imunitního systému a hromadění vlhkosti v těle.

Proč je slezina důležitá?

V tradiční čínské medicíně je slezina považována za střed těla a jeho energetického systému. Pomáhá přeměňovat potravu a nápoje na energii (Qi) a krev, které jsou nezbytné pro fungování všech orgánů. Oslabená slezina může způsobit problémy s trávením, jako jsou nadýmání, průjmy nebo zácpy. Kromě toho může ovlivnit i naše emoce, což může vést k úzkostem nebo nadměrnému přemítání.

Jak poznat oslabenou slezinu?

Příznaky oslabené sleziny zahrnují:

  • Únavu a pocit těžkosti
  • Nadýmání, zejména po jídle
  • Nechutenství nebo naopak přejídání
  • Studené končetiny
  • Náchylnost k nachlazením a infekcím
  • Suchou pokožku a praskání rtů

Jak slezinu posílit?

Posílení sleziny v září může pomoci připravit tělo na nadcházející chladnější měsíce a udržet rovnováhu energie Qi. Zde jsou některé tipy, jak to můžete udělat:

1. Strava bohatá na teplé potraviny

Slezina miluje teplé a lehce stravitelné potraviny. Vyhýbejte se syrovým a studeným jídlům, které mohou slezinu oslabit. Místo toho se zaměřte na vařenou zeleninu, dušené maso a polévky. Potraviny, které podporují slezinu, zahrnují:

  • Dýně
  • Batáty
  • Mrkev
  • Brambory
  • Hnědou rýži
  • Jáhly

2. Omezte sladkosti

Přílišná konzumace sladkého může slezinu zatížit a vést k jejímu oslabení. Pokud máte chuť na něco sladkého, zkuste med nebo datle, které mají přirozenou sladkost a zároveň podporují trávení.

3. Pijte teplé nápoje

Pití teplých tekutin, jako je zázvorový čaj nebo teplá voda s citronem, může slezinu podpořit v trávení a udržet tělo hydratované. Vyhýbejte se ledovým nápojům, které mohou narušit rovnováhu energie Qi.

4. Cvičení a dechová cvičení

Mírné cvičení, jako je chůze, jóga nebo tai chi, může pomoci stimulovat proudění Qi a posílit slezinu. Dechová cvičení, zejména hluboké nádechy a výdechy, mohou také podpořit zdraví tohoto orgánu.

Posílení sleziny podle tradiční čínské medicíny v září je skvělým způsobem, jak připravit své tělo na přechod do podzimu a zimy. Udržování rovnováhy energie Qi prostřednictvím správné stravy, pitného režimu a mírného pohybu může výrazně přispět k celkovému zdraví. Věnujte pozornost signálům svého těla a pravidelně se o slezinu starejte, abyste se vyhnuli oslabení a zdravotním komplikacím.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430907/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537307/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba