Prostreno.cz

Kvůli manželství a otcovství muži přibírají na váze

První znatelná vlna mužského tloustnutí přichází se vstupem do manželství, druhá po narození dětí. Teplé večeře a výměny plínek si vybírají svou daň!

Rozdíly mezi svobodnými a ženatými muži jsou zcela logicky diametrální. Zatímco ti zadaní tráví většinu času s rodinou, pánové bez závazků se dětem věnovat nemusí, proto volno vyplňují sportem, kariérním růstem, navštěvováním večírků, seznamováním a dalšími typicky single záležitostmi. A teď otázka – kdo je na tom líp? Co se týká tělesných proporcí, odpověď je jasná.

Láska prochází žaludkem

Názor, že se muži začnou trochu kulatit, jakmile navléknou snubní prsten a vstoupí do chomoutu, koluje už nějakou dobu. A žádná vymyšlená „kachna“ ani pomluva to není. Ve srovnání se svobodnými jedinci opravdu bývají o pár kilogramů těžší, což je vědecky prokázáno (1). Některé odborné názory to přikládají domácímu pohodlíčku a teplým večeřím, jiné spíše tomu, že manželství připravuje o motivaci zůstat fit, protože člověk už má partnera „jistého“, tak k čemu se nějak angažovat. Pak je tu ještě třetí hypotéza, kterou je o kapku zvýšená spotřeba alkoholu (2). To pivko k televizi nějaké kalorie má a jeho častá konzumace se v pase (i jinde) časem projeví. Možná je tajemstvím mužského přibírání kombinace všech zmíněných faktorů – kdo ví. V každém případě spolu s otcovstvím přijde druhá vlna.

Plínky, dudlíky a faldíky

Nárůst váhy i zvýšení indexu tělesné hmotnosti zažívá skutečně vysoké procento novopečených tatínků, potvrzují studie (3). Konkrétně jde o dva kilogramy a průměrný skok BMI o 2,6 procenta, vyplývá z výsledků. „Když se vám narodí děti, přibydou nové povinnosti, starosti i radosti. Už zkrátka není tolik prostoru na to, abyste se o sebe starali jako dřív, třeba v oblasti cvičení a zdravého životního stylu. Hlavní a jedinou prioritou se stává rodina,“ vysvětluje důvod většího pánského bříška americký pediatr a výzkumník Craig Garfield, který působí na Severozápadní univerzitě. To mluví asi za vše…

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953617303349, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277953620306171, (3) www.journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1557988315596224

 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba