Pokud plánujete přejít na rostlinnou stravu a zároveň shodit nějaká ta nadbytečná kila, trefíte dietní jackpot. Přesně tento způsob stravování je na redukci váhy jako dělaný.
Všimli jste si toho, že se rostlinná strava propaguje stále více, častěji a hlasitěji? Je spousta důvodů, proč ji milovat. Jsou tu etické aspekty i ty ekologické, dále zajímavé zdravotní výhody i úžasné přínosy pro rýsování štíhlých křivek. Jak přesně jídelníček se zaměřením na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, luštěniny a ořechy dietně funguje?
Kalorie? Těch je tu minimum
Rostlinné potraviny jsou přirozeně nízkokalorické a extrémně bohaté na vlákninu, což je první obrovské zeštíhlující pozitivum. Vláknina pomáhá prodlužovat pocity sytosti a zabraňuje přejídání, což vede k celkově nižšímu přijmu kalorií (1.) Studie (2) publikovaná v magazínu Obesity Reviews prokázala, že příznivci tohoto způsobu stravování méně trpí na záněty a zpravidla mívají nižší BMI i úroveň tělesného tuku v porovnání s těmi, kteří dávají přednost živočišným produktům. To je hodně pádný argument.
Metabolismus si chce ještě přidat
Nedávný rozsáhlý výzkum (3) zveřejněný v časopise American Journal of Clinical Nutrition zase poukazuje na skutečnost, že konzumace rostlinných pokladů značně přispívá ke zlepšení metabolických funkcí. Jejich efektivnější činnost rovná se svižnější spalování tuků, rychlejší regulace hmotnosti a viditelné dřívější výsledky. Čeká vás ale ještě jedna odměna.
Štíhlé křivky vydrží
Parádní účinky tohoto stravování nekončí. Je prokázáno (4), že může pomoci nejen při samotném hubnutí, ale i udržení dosažené váhy. Přechod na rostlinný jídelníček je proto spojován s lepší kontrolou budoucí hmotnosti, tedy alespoň ve srovnání s jinými redukčními režimy. Tady by obávaný jo-jo efekt hrozit neměl! O důvod víc, proč si připravit třeba zeleninové špízy, rajčatovou polévku s bazalkou, veganské curry s kokosovým mlékem nebo plněné papriky.
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6768815/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/obr.12439, (3) www.tandfonline.com/doi/full/10.2147/DMSO.S265982, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466943/
Sledujte nás na sociálních sítích: