Křupavá houska, šťavnaté maso, čerstvé listy salátu, plátky rajčete i okurky, sýr, kečup a hořčice… Už se vám sbíhají sliny? Než na hamburger vyrazíte, seznamte se s jeho temnou tváří. Obsažené hemové železo vás prý může dostat do spárů cukrovky. Hamburgery jsou bezpochyby jedním z nejoblíbenějších pokrmů. Jejich přitažlivost tkví nejen v božské chuti, ale i schopnosti přizpůsobit se jakémukoli gastronomickému výstřelku. Od klasického hovězího až po moderní varianty s různými ingrediencemi, vždycky zůstává prázdný talíř. Spolu s ním ale i jistý znepokojující otazník.
Cukrovka kvůli hambáči?
Příznivci šťavnaté placky mezi dvěma rozpečenými bulkami by měli zpozornět. Američtí vědci z Harvardské univerzity se na základě své studie (1) domnívají, že existuje nepřehlédnutelná souvislost mezi pravidelnou konzumací hamburgerů a zvýšenou pravděpodobností rozvoje diabetu druhého typu. Hlavní roli v tomto příběhu sehrává takzvané hemové železo, které se jako snadno vstřebatelná látka hojně vyskytuje právě v červeném mase. Jeho častý a nadbytečný příjem prý může riziko cukrovky navýšit až o 26 procent. Není to vlastně poprvé, co se tento typ železa ocitl pod palbou odborné kritiky.
Rakovina nebo zánět. Stačí si vybrat
Už v minulých letech se objevilo pár výzkumů (2), jejichž poznatky si hemové železo spojovaly se záněty, poškozením buněk DNA, rakovinou plic i nádory slinivky břišní. Naopak to nehemové, které je obsaženo v rostlinných potravinách, se s těmito komplikacemi do žádného vztahu nikdy nedávalo. Je totiž hůře absorbovatelné, což může vysvětlovat i nižší rizika jeho konzumace.
Mysleme na to, co jíme
„Tohle celé jen zdůrazňuje důležitost zdravého stravování, a to nejen v prevenci diabetu. Omezení hemového železa, zejména z červeného masa, spolu s přijetím většího množství rostlinné stravy může být hodně účinnou strategií,“ doporučuje harvardský profesor výživy a epidemiologie Frank Hu (3). Dokážete se hamburgerů úplně vzdát? Nebo pro lepší pocit každé jejich sousto zajíte poctivou dávkou zeleniny?
Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1054305?, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967179/, (3) www.nypost.com/2024/08/13/lifestyle/reduce-red-meat-intake-to-lower-diabetes-risk-harvard-study/
Sledujte nás na sociálních sítích: