Prostreno.cz

S infekcí močových cest souvisí i konzumovaná strava

Protože je maso díky obsahu bílkovin, minerálů a omega-3 mastných kyselin zdraví prospěšné, měli bychom ho do jídelníčku zařadit častěji, apelují odborníci. Jenže právě konzumované maso nám může zadělat na infekci močových cest.

Infekce močových cest je jednou z nejběžnějších infekcí. Dle statistik celosvětově postihuje 50 až 60 procent žen (1), což ale nebude konečné číslo, protože křivka nemocnosti každým rokem stoupá rychleji než dým na ohništěm. Jelikož za poslední léta počet diagnostikovaných případů vzrostl o takřka 70 procent (2), je otázkou, co přinese budoucnost. Ke všemu se může stát, že tahle nepříjemnost nebude ani léčitelná.

Bakterie nemají žádné ohledy

Zmíněný problém vzniká, když se přemnožené bakterie, nejčastěji E. coli, dostanou skrz močovou trubici do močových cest. Symptomy této infekce jsou dobře známé, proto bývá snadné ji hned rozpoznat. Patří mezi ně především neustálé nutkání na močení, pálení, bolest v podbřišku i v zádech, zvýšená tělesná teplota a zakalená moč. Ženy jsou ve srovnání s muži zasaženy třicetkrát častěji, což je způsobeno výrazně kratší močovou trubicí a její blízkostí ke konečníku (3). „Nakazit“ se je jednoduché – k obvyklým příčinám patří prochladnutí, určité sexuální aktivity, nedostatečná hygiena, nízký příjem tekutin i zadržování močení (4). Ale s léčbou je to horší!

Steak jako strůjce?

„Aniž bychom změnili způsob, jakým používáme naše antibiotika, jsme na cestě k tomu, abychom měli méně možností pro léčbu infekcí močových cest, ledvin a urosepse,“ upozorňuje hlavní lékařka z americkém Centra antibiotické rezistence Cindy Liu (5). Dle jejího názoru podstatnou část této rezistence lze přičíst konzumaci masa, protože zvířata léčená antibiotiky vyvolávají rezistenci na antibiotika v populacích, které je konzumují.

Prášky asi nezaberou

I americká uroložka a urogynekoložka Michelle Van Kuiken z Kalifornské univerzity v San Franciscu varuje, že konzumace masa, které bylo intenzivně léčeno antibiotiky, může přispět ke zvýšení míry odolnosti vůči antibiotikům, protože lidský mikrobiom je spotřebou takového masa značně ovlivněn (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6502976/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9363895/, (3) www.womenshealth.gov/a-z-topics/urinary-tract-infections, (4) www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/urinary-tract-infection-uti/, (5) www.nationalgeographic.com/science/article/uti-contaminated-meat-e-coli, (6) www.nypost.com/2024/08/29/lifestyle/meat-may-be-to-blame-for-surge-in-urinary-tract-infections/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Mexické carnitas

2h a 30min
(1 hlasů)

Vepřový guláš s knedlíkem

1h a 30min
(3 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba