Prostreno.cz

Příjem velkého množství bílkovin je pro tělo zbytečná zátěž

Bílkoviny jsou klíčovou živinou pro lidské tělo, které je potřebuje pro stavbu a opravu tkání, tvorbu hormonů, enzymů a dalších základních funkcí. V posledních letech se však staly populární hlavně díky trendům v oblasti fitness a zdravého životního stylu, kde jsou často považovány za zázračný prostředek pro hubnutí a budování svalové hmoty. Nicméně příjem nadměrného množství bílkovin může přinést tělu více škody než užitku.

Jaké množství bílkovin je zdravé?

Obecně platí, že dospělý člověk by měl přijímat kolem 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně. Pro sportovce nebo jedince s vyšší fyzickou aktivitou se doporučené množství pohybuje mezi 1,2 až 2 gramy na kilogram. Nicméně mnozí lidé přijímají mnohem více bílkovin, aniž by jejich tělo tento nadbytek skutečně potřebovalo. Nadměrný příjem bílkovin může vést k různým zdravotním komplikacím.

Nadměrná zátěž pro ledviny

Jedním z hlavních orgánů, které nadměrný příjem bílkovin zatěžuje, jsou ledviny. Ty musí odbourávat dusíkaté sloučeniny vznikající při metabolismu bílkovin. Pokud člověk dlouhodobě konzumuje velké množství bílkovin, může dojít k nadměrnému zatížení ledvin, což může přispět k rozvoji ledvinových problémů, zejména u osob, které již trpí ledvinovými onemocněními.

Riziko pro kosti

Vysoký příjem bílkovin, především z živočišných zdrojů, může způsobit zvýšenou acidifikaci těla, což vede k tomu, že organismus začne využívat vápník z kostí k neutralizaci kyselosti. Dlouhodobě tento proces může přispět k oslabení kostí a zvýšenému riziku osteoporózy.

Nárůst tělesné hmotnosti

I když jsou bílkoviny považovány za základní živinu pro růst svalové hmoty, jejich nadbytečný příjem může mít opačný efekt. Pokud tělo přijme více bílkovin, než dokáže využít, nadbytek se začne ukládat jako tuk. Zvláště při nevyváženém jídelníčku, kde chybí dostatečný podíl sacharidů a tuků, může dojít k nárůstu tělesné hmotnosti.

Zvýšené riziko srdečních onemocnění

Vysoký příjem bílkovin, zejména z živočišných zdrojů, jako je červené maso, může zvýšit hladinu cholesterolu a přispět ke vzniku srdečních onemocnění. Maso a další živočišné produkty jsou často bohaté na nasycené tuky, které mohou zvyšovat riziko aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních problémů.

Strava bohatá na bílkoviny a nedostatek vlákniny

Mnoho diet, které kladou důraz na vysoký příjem bílkovin, bývá chudé na vlákninu. Vláknina je klíčová pro správnou funkci trávicího systému a její nedostatek může vést k zažívacím potížím, jako jsou zácpy nebo problémy s trávením.

I když bílkoviny hrají v našem jídelníčku důležitou roli, je klíčové dodržovat vyváženou stravu a nepřekračovat doporučené denní množství. Nadbytek bílkovin může mít negativní dopad na ledviny, kosti a celkově zdraví. Proto je důležité, aby každý přizpůsobil svůj příjem bílkovin svým individuálním potřebám a neřídil se pouze populárními dietními trendy.

Zdroje: www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/amino-acids-and-immune-function/B1A9C1587A8602613F6447BA8404D8E1, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045293/


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba