Prostreno.cz

Pravidelné popíjení heřmánkového čaje zlepší kvalitu spánku i trávení

Heřmánkový čaj je známý svými léčivými účinky po celá staletí. Tato bylina se tradičně používá k uklidnění těla i mysli, zlepšení trávení a zmírnění různých zdravotních potíží. Jednou z jeho nejznámějších vlastností je schopnost zlepšit kvalitu spánku a podpořit trávení. Proč byste měli zařadit heřmánkový čaj do svého každodenního režimu?

Zlepšení kvality spánku

Heřmánkový čaj je často doporučován lidem trpícím nespavostí nebo těm, kteří mají potíže se zklidněním před spaním. Tento čaj obsahuje apigenin – antioxidant, který se váže na receptory v mozku a podporuje relaxaci. Studie ukazují, že pravidelná konzumace heřmánkového čaje může snížit problémy se spánkem a zlepšit jeho kvalitu.

Jedním z důvodů, proč heřmánkový čaj tak dobře funguje, je jeho uklidňující účinek na nervový systém. Stačí šálek tohoto teplého nápoje před spaním a vaše tělo i mysl se připraví na hluboký a osvěžující spánek. Tento účinek je obzvláště prospěšný pro lidi, kteří trpí stresem nebo úzkostí.

Podpora trávení

Dalším velkým přínosem heřmánkového čaje je jeho pozitivní vliv na trávení. Heřmánek může pomoci zmírnit bolesti břicha, nadýmání a křeče, což z něj činí vynikající prostředek pro lidi s citlivým žaludkem nebo trávicími potížemi. Působí protizánětlivě a zklidňuje trávicí trakt, což usnadňuje proces trávení a předchází nepříjemným příznakům.

Heřmánkový čaj také může pomoci při zmírnění příznaků syndromu dráždivého tračníku (IBS). Díky svým protizánětlivým a antispasmodickým účinkům napomáhá uvolnění svalů v trávicím traktu a podporuje hladký průchod potravy. Je to skvělý pomocník po těžkých nebo tučných jídlech, kdy se může objevit pocit plnosti a nepohodlí.

Další zdravotní výhody

Kromě zlepšení spánku a trávení má heřmánkový čaj mnoho dalších zdravotních přínosů. Mezi ně patří například podpora imunitního systému díky obsahu antioxidantů, zmírnění příznaků nachlazení nebo podpora hojení zánětů v těle. Heřmánek také pomáhá ulevit při menstruačních bolestech a díky svým protizánětlivým vlastnostem může být prospěšný i při kožních problémech.

Jak správně připravit heřmánkový čaj

Příprava heřmánkového čaje je velmi jednoduchá. Stačí jednu až dvě lžičky sušeného heřmánku zalít horkou vodou a nechat louhovat přibližně 5–10 minut. Poté čaj přeceďte a můžete jej dochutit medem nebo citronem podle chuti. Ideální je pít ho před spaním nebo po jídle, abyste podpořili trávení a relaxaci.

Heřmánkový čaj je jednoduchým a účinným způsobem, jak zlepšit své zdraví. Jeho pravidelná konzumace může přinést úlevu při problémech se spánkem, trávením a mnoha dalších zdravotních obtížích. Přidejte tento přírodní nápoj do své každodenní rutiny a vyzkoušejte, jaký pozitivní vliv může mít na vaše tělo i mysl.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9611340/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta s parmezánem

35min
(20 hlasů)

Vejce benedikt

35min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba