Prostreno.cz

Každé druhé dítě málo pije vodu

Jak se vaše děti staví k pitnému režimu a vodě obecně? Ukázalo se, že více než polovina studentů trpí mírnou dehydratací, která může zhoršovat školní výsledky. Vyšší pravděpodobnost je u chlapců.

Existuje jedna naprosto obyčejná tekutina, která má na zdraví vaší rodiny zásadní vliv. No jistě, že je to voda! A teď schválně, víte, jaké množství vaše děti pijí?

Žízeň vládne světu

Podle znepokojivých závěrů studie (1) Harvardské univerzity není správně hydratována více než polovina dospívajících. Laboratorní testy prokázaly, že 55 procent studentů má vysokou koncentraci moči, což naznačuje naprosto nedostatečný pitný režim. O 76 procent vyšší pravděpodobnost dehydratace mají dle výpočtů chlapci, takže statistický rozdíl mezi pohlavími je více než patrný. „Překvapilo nás, že téměř čtvrtina dětí během dne vůbec nepije vodu,“ nechápe vědecká výzkumnice a hlavní autorka studie Erica Kenney (2).

Nejde o život. Ale…

I když mírná dehydratace obvykle není život ohrožující, stále může způsobit určité problémy, jako je snížení kognitivních funkcí, bolest hlavy a v některých případech i nevolnost, vyjmenovává americká pediatrička Anisha Patel z Kalifornské univerzity v San Franciscu (3). U mladších dětí je hlavním příznakem nesoustředěnost, nervozita, suchost v ústech, nedostatek slz při pláči a časté močení.

Kolik vody děti potřebují?

Doporučený denní příjem vody pro děti se liší podle věku a aktivity. Děti ve věku od 1 do 3 let by měly vypít zhruba čtyři šálky vody denně, ty od 4 do 8 let pět šálků. U školáků starších 9 let se doporučení liší i podle pohlaví – chlapci by měli pít osm šálků vody denně, zatímco dívky přibližně sedm.

„Děti nemají vysoce vyvinutý mechanismus žízně, a proto jsou k dehydrataci náchylné,“ říká americká profesorka výživy Dianne Ward, přičemž upozorňuje na to, že rodiče musí na jejich pitný režim zodpovědně dohlížet.

Zdroje: (1) www.ajph.aphapublications.org/doi/full/10.2105/AJPH.2015.302572, (2) www.edition.cnn.com/2015/06/15/health/kids-teens-water-dehydration-summer/index.html, (3) www.pediatrics.ucsf.edu/faculty/anisha-patel-md-msph-mshs





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba