Prostreno.cz

Voda kocovinu rozhodně nevyléčí

Bolehlav, malátnost, sucho v ústech, únava jak hrom. Neklamné důkazy toho, že se to s alkoholem kapku přehnalo. Ale pozor, voda vám moc nepomůže!

Kocovina je něco, co většina z nás nechce zažít, přesto se s ní někdy nějakým nedopatřením potkáme. Rady na její léčbu jsou různé, jedním z nejčastějších doporučení ale určitě bývá zvýšený příjem tekutin. Vysvětlení je jednoduché – alkohol napomáhá dehydrataci, která může vést k mnoha nepříjemným symptomům, proto se voda jeví jako zázračný elixír uzdravení. Ale kupodivu není.

Neublíží, ale ani nepomůže

Co vedlo nizozemské vědce k tomu, aby zkoumali účinky pití vody na zmírnění kocoviny, o tom se můžeme jen dohadovat. Jejich závěry jsou ale vážně překvapivé. Studie porovnávala dvě skupiny lidí, z nichž jedna po konzumaci alkoholu pila hodně vody a druhou, která se jí vyhýbala. Zcela logicky se čekalo, že účastníci dodržující pitný režim na tom budou celkově lépe, ale to se nestalo. Příznaky jako bolest hlavy, nevolnost a celková únava byly u všech respondentů stejně intenzivní (1). Z toho tedy jasně vyplývá, že po náročném večírku má životabudič z kohoutku na regeneraci těla jen omezený vliv.

Je toho zkrátka víc

Již zmíněná dehydratace je sice jedním z hlavních důsledků spotřeby metly lidstva, ale není zdaleka jediným viníkem toho neblahého ranního stavu. Alkohol způsobuje také oxidační stres a vyvolává v organismu zánětlivé reakce. To způsobuje onu nesnesitelnou bolest hlavy, žaludeční nevolnost a celkové vyčerpání, které známe jako kocovinu. Samotná voda si s těmito symptomy bohužel neporadí. 

A bude hůř

I americký lékař Johnny Parvani zdůrazňuje, že kocovina je komplexní stav způsobený více faktory. Metabolismus alkoholu rovněž vytváří toxiny, které nám žádnou službu nedělají a všechno jen zhoršují. Voda sice může hydratovat tělo a zmírnit pocit žízně, ale kdovíjakou úlevu od ní čekat nelze (2). Raději se od vína, piva, koktejlů a lihovin držet dál. Kocovina se totiž s věkem zhoršuje (3), což je dáno tím, že jak stárneme, naše jaterní funkce se snižují a ztrácíme také svalovou hmotu, proto v krevním oběhu zůstává vyšší koncentrace alkoholu. Výsledkem jsou těžší a těžší stavy.

 Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0741832924001009?via%3Dihub, (2) www.nypost.com/lifestyle/holiday-hangover-remedies-that-experts-recommend-and-some-they-dont/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4972366/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba