Prostreno.cz

Pojídáním dipů a omáček k chipsům toho sníte mnohem víc

Namočit v dipu a šup s chipsem do pusy. Máte to tak rádi i vy? Právě kvůli omáčce se pravděpodobně přejíte, a ještě nevědomky hltáte.

Chipsy jsou oblíbené po celém světě. A přitom prý vznikly z pomsty. Psal se rok 1853, když indiánský kuchař George Crum vařil v jisté newyorské restauraci jako obvykle. Ovšem tenhle den byl poněkud zvláštní. Jeden hodně náročný zákazník si opakovaně stěžoval na to, že jsou jeho hranolky příliš tlusté a několikrát je vrátil do kuchyně. Kuchtík se naštval, brambory pokrájel na hodně tenké plátky a zprudka osmažil. K jeho překvapení byl chronický stěžovatel nadšený a spolu s ním i další hosté, kteří si tuhle neobvyklou pochoutku objednali. Ačkoli historici našli na této legendě pár nejasností, vypráví se u jezení chipsů dodnes.

Namočit, či nenamočit? To je otázka!

Že tahle mastná a slaná dobrota není příliš zdravá, o tom asi netřeba zdlouhavě diskutovat – to víme. Přesto si čas od času pár lupínků dáme, protože s nimi je ten film v televizi prostě ještě lepší. Kéž by to ale zůstalo jen u nich! Také milujete dipy a omáčky, ve kterých si křupavé brambůrky namáčíte? Z následujících řádků vám možná zaskočí. Podle alarmujícího zjištění amerických vědců tenhle zdánlivě nevinný omáčkový přídavek zvyšuje počet celkově přijatých kalorií o 77 procent (1). V rámci studie bylo testováno 46 dospělých osob, kteří si během dvou návštěv v odborném centru dali pěkně do nosu.

Přejídám se a nevím o tom

„Nejnápadnějším zjištěním naší studie je, že lidé nejedí méně chipsů, když mají k dispozici dip – jedí stejné nebo větší množství chipsů plus ten dip,“ uvádí profesor potravinářské vědy a hlavní autor John Hayes (2). A expert si všiml ještě jedné věci – když měli respondenti po ruce omáčku, zpravidla jedli mnohem rychleji, aniž by si to uvědomovali. To by mohlo vést k přejídání a ve finále i problémům s váhou. Stejný průzkum zjistil, že lidé milují dipy natolik, že 35 procent by s radostí nahradilo typické obědové jídlo svou oblíbenou omáčkou s chipsy. Je to evidentně návykové.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0950329324001599, (2) www.nypost.com/2024/09/12/lifestyle/eating-chips-with-dip-can-increase-caloric-intake-by-77-study/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba