Prostreno.cz

Zdravé a výživné podzimní stravování plné bílkovin

Jak jíst na podzim zdravě, když už na salát vážně není chuť? Zařaďte do svého jídelníčku více vlákniny a bílkovin, vybírejte „hodné“ tuky a experimentujte s novými recepty. Tak si užije váš žaludek i mlsný jazýček, aniž byste vybočili z fit životního stylu.

S příchodem podzimu se kromě počasí mění také naše stravovací návyky. Už nemáme tendenci sahat po lehkých a osvěžujících jídlech – nízké teploty nás lákají spíše na teplé a syté pokrmy. Mohou být ale podle nutričních tabulek? Rozhodně ano! I v tomto ročním období lze jíst chutně a výživně.

Využijte sezonní recepty

Podzim je ideální dobou pro konzumaci sezónní plodin, zejména pak dýně, kapusty a hub. Předností těchto pokladů je vysoký podíl vitaminů, minerálů a antioxidantů, které podporují imunitu a zesilují odolnost organismu. Zkuste si připravit polévky, pečené směsi nebo lehčí omáčky, co zahřejí, zasytí a dodají potřebné živiny.

Nešetřete na bílkovinách

V chladnějších měsících si tělo žádá více energie, čímž se zvyšuje důležitost dostatečného přijmu bílkovin. Zahrňte do stravy bohaté zdroje proteinů, jako jsou vejce, luštěniny, libové maso a tofu. Pomohou vám udržet stabilní hladinu cukru v krvi, podpoří regeneraci svalů, a navíc přispívají k pocitu sytosti, takže jde o spolehlivou prevenci přejídání.

Buďte vynalézaví

Zelenina? To je to, oč tu běží. Kromě cenných látek poskytuje také vlákninu tolik potřebnou pro harmonické trávení. Buďte kreativní a vyměňte kalorické těstoviny za cuketové nudle s avokádovou omáčkou. Klasická bílá rýže se zase dá nahradit tou květákovou.

Zdravý tuk je dobrý tuk

Tuk je pro vstřebávání rostlinných živin nezbytný. Soustředíte se ale na ten zdravý? Příkladem za všechny je kokosové mléko, které vařenému jídlu dodá krémovost i příjemnou exotickou chuť. Další skvělou alternativou jsou ořechy nebo semínka. Tyto ingredience nutriční hodnotu vašich kulinářských výtvorů pořádně navýší.

Zdroj: www.healthsensefairview.com.au/healthy-autumn-eating-tips/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba