Prostreno.cz

Konzumace ryb v těhotenství výrazně snižuje riziko dětského autismu

Užíváte doplňky stravy s rybím olejem, protože vyvíjejícímu se plodu náramně svědčí? Ne tolik jako opravdové ryby. Krevety, losos i aljašská treska jsou prý zaručenou prevencí dětského autismu.

Ryby jsou obecně považovány za zdravé, ale jejich příjem během těhotenství je dlouhodobým předmětem debat. Některé názory varují před vysokým obsahem rtuti, který může mít škodlivý vliv na plod, jiné tvrdí, že obsah tohoto prvku je natolik nízký, že ublížit nemůže. K čemu se tedy přiklonit? Misky vah se zase trochu naklonily.

Žádný strach, mořský jídelníček je v pořádku

Konzumace ryb v požehnaném stavu může snížit pravděpodobnost, že bude dítěti diagnostikována porucha autistického spektra, až o 20 procent, naznačuje nová studie (1). Podle jejích závěrů užívání doplňků stravy s rybím olejem tento efekt nepřináší, což je velké překvapení. „Máme důkazy o tom, že pravidelná konzumace ryb je v graviditě bezpečná a prospěšná," ubezpečuje hlavní autorka studie a profesorka z Harvardské univerzity Emily Oken, která upozorňuje i na další prokázané výhody, jako je omezení rizika předčasného porodu a zlepšení kognitivního vývoje (2).

Dvě porce týdně. Klidně i tři

Ženám v radostném očekávání se tedy doporučuje jíst každý týden dvě až tři porce ryb nebo mořských plodů s nízkým obsahem rtuti, aby se podpořil vývoj mozku plodu (3). Za bezpečné potraviny se označují krevety spolu s lososem a aljašskou treskou. Nicméně čtvrtina žen, které se studie zúčastnily, žádné ryby nekonzumovala, před čímž ale odborníci varují. Obsažené omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné zejména pro srdce, mozek a zrak, ale tělo si je samo vyrobit nedokáže. Proto je důležité získávat je z běžné stravy. Kromě ryb jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin také vlašské ořechy, lněná semínka a listová zelenina. A ještě jedna zajímavost - souvislost mezi prenatální konzumací ryb a nižší prevalencí autismu je výraznější u dívek, vyplývá z poznatků uvedeného výzkumu.

Zdroje: (1) www.medicalxpress.com/news/2024-09-fish-omega-supplements-pregnancy-likelihood.html, (2) www.nypost.com/2024/09/05/lifestyle/eating-fish-during-pregnancy-may-lower-autism-risk-by-20-study/, (3) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-fish/art-20044185#:~:text=The%20Food%20and%20Drug%20Administration,to%203%20servings%20a%20week.#:~:text=The%20Food%20and%20Drug%20Administration,to%203%20servings%20a%20week.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Květákový mozeček

25min
(1 hlasů)

Krémové dýňové rizoto s šalvějí

40min
(1 hlasů)

Mexické carnitas

2h a 30min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba