Prostreno.cz

Podzimní superpotraviny přímo vybízí ke zdravému jídelníčku

Poklady, které svou prospěšností jenom čiší, jsou teď na každém roku. Sezónní nabídka superpotravin přímo vybízí ke zdravému jídelníčku. Vyhraje to u vás dýně, jablko nebo opomíjená růžičková kapusta?

Superpotraviny jsou oblíbené mezi odborníky na výživu i milovníky dobrého jídla, protože nabízejí vysoký obsah živin pro zdraví, vitalitu i dlouhověkost. Ty nejchutnější jsou vždy ty nejčerstvější. Právě podzim je obdobím, kdy nám příroda přináší spoustu takových super lahůdek.

Dýně nejen na ozdobu

Co by byl podzim bez dýně! „Je plná antioxidantů podporujících obranyschopnost. Pouhá půlka šálku dýňového pyré obsahuje více než 100 procent doporučené denní dávky vitaminu A. Dýně je také úžasným pomocníkem v boji proti infekcím,“ upozorňuje americká registrovaná výživová terapeutka Kristen Lorenz. Při jejím vyřezávání si nezapomeňte schovat semínka. Jsou bohatá na zinek, železo a prospěšné zdravé tuky. Opečená s vaším oblíbenými kořením jsou parádním doplňkem salátů i zdravým mlsem k televizi.

Jablka nesmí chybět

Neodmyslitelnou součástí aktuální sezóny jsou také stará dobrá jablka. Podle americké certifikované dietoložky Sue A. James každý kulatý šťavnatý dobrodinec zprostředkovává přibližně 5 gramů vlákniny, což představuje 20 procent doporučeného denního příjmu. Podělí se s vámi také o vitamin C a draslík. Tato expertka doporučuje jablka nasušit, abyste si jejich chuť a výživové benefity užili i v nadcházejících měsících.

Kapusta je zázračná

Růžičková kapusta sklizená na podzim je zkrátka delikátní. „Její ohromnou předností je rostlinná sloučenina zvaná sulforafan, které má opravdu hodně,“ vysvětluje další americká expertka přes výživu Jennifer House. „Tato fytochemikálie vykazuje neuroprotektivní a protirakovinné účinky. Růžičková kapusta má navíc necelý jeden gram vlákniny, proto zlepšuje trávení a snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi,“ popisuje specialistka další výhody.

Zdroj: www.realsimple.com/best-fall-superfoods-8708965





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba