Prostreno.cz

Zázračné koření místo léků plných chemie

Příroda nám nabízí mnoho zázračných surovin, které mohou podpořit naše zdraví a nahradit nebo doplnit klasické léky. Mezi tyto přírodní poklady patří koření, které má nejen schopnost obohatit chuť našich pokrmů, ale také přinášet zdravotní benefity. Některé druhy koření mají silné protizánětlivé, antioxidační nebo dokonce antibiotické účinky, což z nich činí skvělou alternativu k lékům plných chemie.

Kurkuma – zázrak pro klouby a srdce

Kurkuma, koření zářivě žluté barvy, obsahuje účinnou látku kurkumin, která je známá svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Kurkumin podporuje zdraví kloubů, pomáhá při zánětlivých onemocněních a přispívá k ochraně srdce. Díky těmto účinkům je kurkuma často doporučována při artritidě a dalších kloubních potížích.

Denní dávka kurkumy by se měla pohybovat okolo 1 až 3 gramů prášku. Pro lepší vstřebávání kurkuminu se doporučuje konzumace kurkumy společně s černým pepřem, který zvyšuje její biologickou dostupnost.

Zázvor – pomocník při trávení a nachlazení

Zázvor je dalším přírodním zázrakem, který je vysoce ceněný pro své zdravotní přínosy. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při zažívacích potížích, nevolnosti a bojuje proti infekcím. Zázvor je také skvělým prostředkem proti nachlazení a chřipce, protože podporuje imunitní systém.

Doporučená denní dávka zázvoru je asi 1–2 gramy čerstvého kořene nebo 0,5 gramu sušeného prášku. Lze ho přidávat do čaje, smoothie nebo jídla.

Skořice – regulace hladiny cukru v krvi

Skořice je známá nejen svou chutí, ale i schopností regulovat hladinu cukru v krvi. Díky tomu je skvělým pomocníkem pro osoby trpící cukrovkou nebo inzulínovou rezistencí. Skořice také obsahuje antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům.

Doporučuje se konzumovat 1 až 2 gramy skořice denně. Můžete ji přidat do kávy, ovesných vloček, smoothie nebo dezertů.

Kajenský pepř – přírodní prostředek proti bolesti

Kajenský pepř je koření s vysokým obsahem kapsaicinu, látky, která má schopnost tlumit bolest a zlepšovat průtok krve. Kapsaicin se často používá v přípravcích proti bolesti kloubů a svalů. Tento pepř také podporuje metabolismus a pomáhá při hubnutí.

Denní příjem kajenského pepře by neměl překročit 1 gram, protože vyšší dávky mohou dráždit žaludek. Stačí malé množství, které dodá jídlu nejen chuť, ale i zdravotní přínosy.

Česnek – přírodní antibiotikum

Česnek je jedním z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Pomáhá tělu bojovat proti infekcím, snižuje krevní tlak a zlepšuje hladinu cholesterolu. Česnek obsahuje alicin, který má silné antibakteriální a antivirové účinky.

Denní dávka česneku by měla být 1 až 2 stroužky. Nejlepší je konzumovat čerstvý, aby se zachovaly všechny jeho aktivní složky.

Koření je skvělou alternativou k chemickým lékům, pokud hledáte přírodní cestu ke zlepšení zdraví. Díky svým protizánětlivým, antibakteriálním a antioxidačním účinkům může pravidelná konzumace některých druhů koření výrazně podpořit vaše zdraví. Stačí věnovat pozornost jejich správnému dávkování a začlenit je do každodenní stravy.

Zdroj: www.spoonuniversity.com/lifestyle/6-common-spices-you-should-cook-with-if-youre-sick, www.ndtv.com/food/winter-immunity-4-winter-spices-to-relieve-cold-and-cough-1958768





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba