Prostreno.cz

Jednoduché způsoby pro snížení příjmu cukru

Čeho je moc, toho je zkrátka příliš a pro cukr to platí obzvlášť. Když ale vyměníte ochucené jogurty, slazené ovesné vločky a salátové dresinky za zdravější varianty, příjem takzvaného bílého zla se vám rapidně sníží.

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik přidaného cukru vlastně konzumujete? Nová doporučení Světové zdravotnické organizace (1) radí dospělým i dětem ponížit denní příjem na méně než 10 procent celkového energetického příjmu. To znamená, že u běžné diety, která obsahuje 2000 kalorií, by příjem cukrů neměl překročit 50 gramů, což je asi 12 lžiček. Pokud chcete pro své zdraví udělat ještě více, WHO radí omezit příjem cukru na přibližně 6 lžiček denně. Ale jak na to?

Ovesné vločky jedině natural

Ovesné vločky představují ideální snídaňovou volbu, protože jsou bohaté na vlákninu, komplexní sacharidy a další živiny, které pomáhají udržet energii a pocit sytosti. Avšak ochucené ovesné vločky, které běžně nacházíme v obchodech, mohou obsahovat až 10 gramů přidaného cukru na jednu jedinou porci. Jednoduchým řešením je přejít na neochucený oves, který si lze vylepšit skořicí, ovocem, ořechy nebo vanilkovým extraktem (2).

Jogurt raději řecký

Mají bílkoviny, vápník i probiotika, což je výhoda sama o sobě. Také jogurty jsou považovány za zdravou věc, kterou bychom měli jíst pravidelně. Dejte si ale pozor na ty ovocné, čokoládové a jinak ochucené, protože bývají sladší, než je zdrávo. Stačí se podívat na nutriční štítek a zabrousit ke správnému řádku o sacharidech a cukrech. Čistý řecký jogurt je mnohem lepší rozhodnutí!

Do salátu olej? Ano!

Salát si s trochou dresinku samozřejmě užijete mnohem víc. Je však dobré vědět, že většina kupovaných zálivek a dresinků obsahuje zhruba dvě lžíce cukru na jednu porci. Jednoduchou a chutnější alternativou je směs extra panenského olivového oleje a octa, která neobsahuje žádná přidaná sladidla, a přitom chutná naprosto výborně.

Zdroje: (1) www.who.int/news/item/04-03-2015-who-calls-on-countries-to-reduce-sugars-intake-among-adults-and-children, (2) www.bodyandsoul.com.au/nutrition/healthy-food/7-simple-swaps-to-slash-your-sugar-intake/image-gallery/5766ac2817fc49ac7fc9fbb92df73ec8?page=1





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba