Prostreno.cz

Zánět v těle bývá silně ovlivněn i stravovacími návyky

Chronický zánět může mít různé podoby, ale jedno mají společné – negativní dopad na zdraví a pohodu. Existuje však něco, co mu vážně nesvědčí. Vedle listové zeleniny ho umí potrápit i borůvky nebo zelený čaj.

Pokud trpíte vleklými bolestmi kloubů, kožními vyrážkami nebo hormonálními poruchami, jako je inzulinová rezistence či syndrom polycystických ovarií, jistě hledáte způsoby, jak své potíže zmírnit. Je tu dobrá zpráva! Zařazení protizánětlivých potravin do stravy může k vašemu pohodlí významně přispět. Zánět v těle je silně ovlivněn stravovacími návyky a tyto poklady, bohaté na klíčové živiny a antioxidanty, dokážou jeho procesy zmírnit.

Listová zelenina je TOP

Zelenina je prostě dobrá – chuťově i zdravotně. Pokud si ji budete přidávat ke každému jídlu, snadno její příjem zdvojnásobíte. Tím pochopitelně zvýšíte i příjem klíčových živin, které mají schopnost záněty tlumit. Obzvláště zdatná je v tomto směru zelenina listová a košťálová, zejména pak rukola, špenát, kapusta, brokolice, květák, hlávkový salát a zelí. Výjimečně bohatá bývá na kyselinu listovou i vitaminy K, C a A, což z ní dělá ideální každodenní volbu.

Borůvky jsou hotové terno

Všechny bobule, často a tolik propagované jako superpotraviny, se mohou pochlubit bohatstvím cenných antioxidantů. Ovšem nejlépe si prý vedou borůvky, které dvakrát tak efektivněji zlepšují zdraví buněk a krotí zánětlivé stavy. Navíc mají minimum kalorií a vyšší podíl vlákniny, proto nabízejí významné benefity také trávení.

I tučné ryby na váš talíř

Jedna porce tučných ryb (losos, sardinky, sleď nebo makrela) vám poskytne doporučenou denní dávku DHA a EPA – dlouhořetězcových omega-3 mastných kyselin se silnými protizánětlivými schopnostmi. Rostlinné zdroje těchto zdravých tuků sice existují, ale nejsou tak účinné. Pokud tedy máte rádi ryby, dejte si je jednou i dvakrát týdně. Smlsnout si můžete také na mořských plodech – i ty se s vámi o omega-3 mastné kyseliny podělí. Všechno to pak zapijte zeleným čajem, který kromě podpory kognitivních funkcí snižuje i úroveň zánětlivých markerů v těle.

Zdroj: www.bodyandsoul.com.au/nutrition/healthy-food/the-best-antiinflammatory-foods/image-gallery/c3386389ad6236c9be80ca31d30ec708?page=1





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba