Prostreno.cz

Zdravotní problémy, se kterými si snadno poradí mocný heřmánek

Heřmánek (Matricaria chamomilla) je jednou z nejstarších a nejpoužívanějších léčivých rostlin na světě. Je známý svými mnoha zdravotními přínosy a díky svým uklidňujícím účinkům se používá při léčbě různých onemocnění. Tento jemně voňavý zázrak přírody lze využít nejen ve formě čaje, ale i jako tinkturu, obklad či éterický olej.

Zdravotní přínosy heřmánku

  1. Uklidňuje nervovou soustavu
    Heřmánkový čaj je skvělým prostředkem na zklidnění těla i mysli. Pomáhá zmírňovat stres, úzkost a napětí. Díky svým relaxačním účinkům podporuje lepší spánek, proto je ideální k užití před spaním. Několik šálků heřmánkového čaje denně může pomoci i při problémech s nespavostí.

  2. Podpora trávení
    Heřmánek má silné protizánětlivé účinky, které napomáhají při trávicích obtížích. Může pomoci zmírnit nadýmání, zklidnit podrážděný žaludek a podpořit správné trávení. Heřmánkový čaj se často doporučuje při žaludečních křečích nebo při trávicích obtížích způsobených stresem.

  3. Léčí kožní problémy
    Heřmánek má hojivé a protizánětlivé účinky, které jsou ideální při léčbě ekzémů, vyrážek, drobných poranění nebo podráždění pokožky. Obklady z heřmánkového odvaru lze aplikovat na postižená místa a urychlit tak jejich hojení.

  4. Zklidňuje záněty
    Díky protizánětlivým účinkům je heřmánek skvělým pomocníkem při léčbě zánětů dásní, zánětů močového měchýře či střev. Pravidelné kloktání heřmánkového čaje může zmírnit bolesti v krku a pomoci při zánětech dutin.

  5. Zmírňuje menstruační bolesti
    Heřmánek má mírně sedativní a antispasmodické účinky, které pomáhají zmírnit svalové křeče, včetně menstruačních bolestí. Pití heřmánkového čaje může ženám během menstruace výrazně ulevit.

Jak heřmánek skladovat a zpracovávat

Heřmánek je snadno dostupný ve formě sušených květů, čajových sáčků, tinktur či éterických olejů. Pokud si chcete uchovat jeho účinné látky co nejdéle, je důležité správné skladování.

  • Sušený heřmánek uchovávejte v tmavé, suché a chladné místnosti, ideálně ve vzduchotěsných nádobách, aby se zabránilo přístupu vlhkosti a ztrátě účinných látek.
  • Heřmánkový olej skladujte na chladném a tmavém místě, nejlépe v lahvičkách z tmavého skla, aby se zamezilo oxidaci oleje a ztrátě jeho léčivých vlastností.

Jak heřmánek dodávat tělu

Nejjednodušší a nejčastější způsob, jak tělu dodat účinné látky z heřmánku, je čaj. Na přípravu stačí zalít jednu lžičku sušených heřmánkových květů šálkem horké vody a nechat louhovat přibližně 5 minut. Tento čaj můžete pít až třikrát denně, v závislosti na vašich potřebách.

Pokud trpíte kožními problémy, můžete si připravit heřmánkový obklad – namočte bavlněný hadřík do odvaru z heřmánku a aplikujte na postiženou oblast. Proti bolesti v krku lze kloktat vlažný heřmánkový odvar několikrát denně.

Heřmánek je přírodní lék, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Jeho všestranné léčivé účinky a snadná dostupnost z něj činí jeden z nejlepších prostředků na řešení mnoha zdravotních problémů.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/He%C5%99m%C3%A1nek_prav%C3%BD





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)

Omeleta s banánem

20min
(13 hlasů)

Srdíčkový koláč

2h a 35min
(30 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba