Prostreno.cz

Vybublejte nepříjemnou plíseň z nehtů s pomocí peroxidu

Plíseň na nehtech může být velmi nepříjemná a neestetická záležitost, která postihuje nejen vzhled nehtů, ale také jejich zdraví. Pokud bojujete s plísní nehtů, peroxid vodíku může být jedním z účinných domácích prostředků, jak tuto situaci zvládnout. Tento běžný dezinfekční prostředek, který pravděpodobně máte ve své lékárničce, je známý svými antibakteriálními a antifungálními vlastnostmi. Jak ho správně použít a jaké další kroky je třeba podniknout, aby byly vaše nehty zdravé a silné?

Jak peroxid funguje na plíseň nehtů?

Peroxid vodíku (H2O2) je silný oxidační prostředek, který působí nejen proti bakteriím, ale také proti plísním. Pokud ho aplikujete na nehty postižené plísní, začne vytvářet bublinky a působí přímo na zasažená místa. Tímto procesem pomáhá odstraňovat infekci a čistit nehty. Peroxid také dokáže narušit ochrannou vrstvu plísní, čímž usnadňuje jejich odstranění a brání jejich dalšímu šíření.

Jak používat peroxid na nehty?

Krok 1: Příprava roztoku
Pro ošetření nehtů pomocí peroxidu budete potřebovat 3% roztok peroxidu vodíku, který je běžně dostupný v lékárnách. Smíchejte jednu část peroxidu vodíku s jednou částí vody. Tím vytvoříte mírný roztok, který bude šetrnější k vaší pokožce, ale stále dostatečně účinný proti plísním.

Krok 2: Namočení nehtů
Namočte postižené nehty do roztoku peroxidu a vody na dobu 15–20 minut. Během této doby peroxid pronikne do nehtové ploténky a začne působit na plíseň. Pokud je plíseň rozšířená na více nehtech, je možné použít tuto metodu i pro celé ruce nebo nohy.

Krok 3: Opláchnutí a vysušení
Po namočení nehty důkladně opláchněte vodou a jemně vysušte. Je důležité, aby byly nehty zcela suché, protože vlhkost je ideálním prostředím pro růst plísní.

Krok 4: Opakování léčby
Aby byla léčba peroxidem účinná, je nutné postup opakovat denně po dobu alespoň jednoho týdne. V některých případech může být třeba pokračovat v léčbě delší dobu, dokud plíseň zcela nezmizí. Pravidelné používání peroxidu vám může pomoci dosáhnout čistých a zdravých nehtů.

Další tipy na péči o nehty

  1. Udržujte nehty suché: Vlhké prostředí podporuje růst plísní, proto se snažte udržovat nehty a okolní pokožku suché.
  2. Střihání nehtů: Pravidelně zastřihujte nehty, aby se plíseň nerozšiřovala do větší hloubky.
  3. Dezinfekce nástrojů: Všechny nástroje, které používáte na péči o nehty, pravidelně dezinfikujte, abyste zabránili šíření plísní.
  4. Noste prodyšnou obuv: Pokud máte plíseň na nohou, vyhýbejte se těsným a neprodyšným botám.

Prevence je základ

Aby se plíseň na nehtech nevracela, je důležité dbát na hygienu a pravidelnou péči o nehty. Noste prodyšné oblečení a obuv, a pokud je to možné, choďte doma naboso, aby se vaše nohy větraly. Používejte vlastní nástroje na manikúru a pedikúru a dezinfikujte je po každém použití.

Peroxid vodíku je jednoduchý a účinný prostředek na boj proti plísni nehtů, který si můžete snadno vyzkoušet doma. Při správném používání může být tento levný prostředek skvělou alternativou k dražším lékům a ošetřením.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2364421/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7073424/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba