Pohanka nebo divoká rýže. Víte, že tyto obiloviny mají bílkovin na rozdávání? Poradíme vám i další druhy, ze kterých je načerpáte.
Bílkoviny spadají do kategorie těch makroživin, které nezbytně potřebujeme pro udržení zdraví a vitality. Pomáhají budovat svalovou hmotu a podporují imunitu, přičemž se podílejí na mnoha dalších tělesných procesech. Když se snažíme zvýšit jejich příjem, obvykle se zaměřujeme na maso, vejce, ořechy a luštěniny. Ale co takové obilniny? I ty mohou nabídnout překvapivé množství proteinů! Řekli byste to do nich?
Dobro na talíři
Tyto „vylepšené“ obiloviny mohou obsahovat více než 4 gramy bílkovin na jeden šálek vařeného produktu. Navíc obohacují stravu o vlákninu a důležité živiny, a to včetně vitaminů skupiny B, které podporují energetický metabolismus a funkci nervového systému. „Vláknina je nezbytná pro harmonické trávení i zdraví srdce, protože snižuje špatný LDL cholesterol spojovaný se srdečními chorobami,“ připomíná australská certifikovaná dietoložka Alyssa Smolen (1). A teď ke konkrétním druhům.
Pohanka je trefou do černého
Protože je pohanka přirozeně bezlepková, ocení ji lidé s celiakií i ti, kterým lepek zkrátka nedělá moc dobře. Jako superpotravina nabízí velmi pestré složení, protože z každé porce načerpáte 6 gramů bílkovin a téměř 5 gramů vlákniny, spolu s celou řadou minerálů. Platí také za skvělou volbu při regulaci hmotnosti (2).
Oves prostě válí!
Podobně jako pohanka si nutričně vede i oves, který představuje ideální start dne. „Jednou z mých nejoblíbenějších snídaní jsou namočené vločky. Jednoduše je přes celou noc nechte máčet v tom, co máte nejraději. Já obvykle volím arašídové máslo nebo řecký jogurt,“ dává inspiraci další australská registrovaná výživová terapeutka Alexis Law.
Divoká rýže se nezdá
Divoká rýže vám z hrnce neuteče, nebojte se. Pro její specifika si ji zamilujete! Pyšní se nádherným tmavě hnědým zbarvením a má bohatou ořechovou chuť. Kromě toho je skutečným pokladem, neboť jeden vařený šálek zprostředkujte 7 gramů bílkovin. Objevte nové kulinářské možnosti, které vám otevřou proteinové obzory! Pokud vás zajímají další štědré zdroje bílkovin, patří k nim quinoa, proso a čirok.
Zdroje: (1) www.realsimple.com/high-protein-grains-8716004, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/325042#health-benefits
Sledujte nás na sociálních sítích: