Prostreno.cz

Kvalitní bílkoviny načerpáte i z obilovin

Pohanka nebo divoká rýže. Víte, že tyto obiloviny mají bílkovin na rozdávání? Poradíme vám i další druhy, ze kterých je načerpáte.

Bílkoviny spadají do kategorie těch makroživin, které nezbytně potřebujeme pro udržení zdraví a vitality. Pomáhají budovat svalovou hmotu a podporují imunitu, přičemž se podílejí na mnoha dalších tělesných procesech. Když se snažíme zvýšit jejich příjem, obvykle se zaměřujeme na maso, vejce, ořechy a luštěniny. Ale co takové obilniny? I ty mohou nabídnout překvapivé množství proteinů! Řekli byste to do nich?

Dobro na talíři

Tyto „vylepšené“ obiloviny mohou obsahovat více než 4 gramy bílkovin na jeden šálek vařeného produktu. Navíc obohacují stravu o vlákninu a důležité živiny, a to včetně vitaminů skupiny B, které podporují energetický metabolismus a funkci nervového systému. „Vláknina je nezbytná pro harmonické trávení i zdraví srdce, protože snižuje špatný LDL cholesterol spojovaný se srdečními chorobami,“ připomíná australská certifikovaná dietoložka Alyssa Smolen (1). A teď ke konkrétním druhům.

Pohanka je trefou do černého

Protože je pohanka přirozeně bezlepková, ocení ji lidé s celiakií i ti, kterým lepek zkrátka nedělá moc dobře. Jako superpotravina nabízí velmi pestré složení, protože z každé porce načerpáte 6 gramů bílkovin a téměř 5 gramů vlákniny, spolu s celou řadou minerálů. Platí také za skvělou volbu při regulaci hmotnosti (2).

Oves prostě válí!

Podobně jako pohanka si nutričně vede i oves, který představuje ideální start dne. „Jednou z mých nejoblíbenějších snídaní jsou namočené vločky. Jednoduše je přes celou noc nechte máčet v tom, co máte nejraději. Já obvykle volím arašídové máslo nebo řecký jogurt,“ dává inspiraci další australská registrovaná výživová terapeutka Alexis Law.

Divoká rýže se nezdá

Divoká rýže vám z hrnce neuteče, nebojte se. Pro její specifika si ji zamilujete! Pyšní se nádherným tmavě hnědým zbarvením a má bohatou ořechovou chuť. Kromě toho je skutečným pokladem, neboť jeden vařený šálek zprostředkujte 7 gramů bílkovin. Objevte nové kulinářské možnosti, které vám otevřou proteinové obzory! Pokud vás zajímají další štědré zdroje bílkovin, patří k nim quinoa, proso a čirok.

Zdroje: (1) www.realsimple.com/high-protein-grains-8716004, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/325042#health-benefits





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta s parmezánem

35min
(20 hlasů)

Vejce benedikt

35min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba