Prostreno.cz

Doplňky s vitaminem C a zinkem vás od nachlazení neuchrání

Chystáte se do lékárny pro další „céčko“ a kapsle se zinkem, protože se chcete vyhnout chřipce, nachlazení i těm otravným virózám? Ještě zadržte, možná je to marná snaha a vyhozené peníze.

Je to každý rok stejné – jakmile přichází zima, naše pozornost se upíná k vitaminu C a zinku, protože stále slýcháme, že obě tyto látky posilují imunitu a chrání před nemocemi. Kupujeme tedy doplňky stravy s jejich obsahem, u čehož si libujeme, kdovíjak nejsme z obliga. Co na tuhle prevenci říká věda?

Úmysl je to dobrý, ale…

Žádný velký efekt bychom prý čekat neměli. I takhle nějak lze shrnout nové poznatky amerických vědců ze Severozápadní univerzity. Ti si na základě své studie (1) troufají tvrdit, že neexistuje dostatek důkazů, které by potvrdily, že by užívání doplňků stravy mělo na prevenci běžných podzimních a zimních chorob nějaký vliv. „Lidé plýtvají penězi v domnění, že existují kouzelné pilulky, které je udrží ve zdraví. Místo toho bychom se všichni měli zaměřit na vyváženou stravu a pravidelný pohyb,“ říká pěkně od plic svůj názor lékař a jeden ze spoluautorů výzkumu Jeffrery Linder (2).

Utrácíme tedy zbytečně?

Ačkoli mnozí z nás na vitamin C a zinek sází jako na klíčové hráče v boji proti rýmě i kašli, obešli bychom se asi bez drahých multivitaminů. „Tyto živiny získáváme prostřednictvím běžného jídelníčku, jsou z potravin dostatečně dostupné. Pokud jíme pestrou a nutričně bohatou stravu, není vůbec nutné sahat po doplňcích,“ myslí si také americká certifikovaná dietoložka Reema Patel. Zní to vážně jako marná snaha. Přesto existují případy, kdy tyto farmaceutické přípravky opravdu mají své důležité opodstatnění. Například jedinci s veganským zaměřením by měli věnovat pozornost vitaminu B12, který je obtížné získat z rostlinných produktů. Podobné je to i s vitaminem D, který se doporučuje právě v mrazivých měsících, kdy je slunečního světla zoufale málo. Je tedy podstatné zvažovat suplementaci v závislosti na individuálních potřebách.

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220621114707.htm, (2) www.staging.stylist.co.uk/fitness-health/nutrition/vitamin-b-zinc-supplements-colds/675404





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Snídaňové muffiny

45min
(12 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

40min
(27 hlasů)

Toast s gorgonzolou

10min
(35 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

30min
(19 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba