Prostreno.cz

S břišním tukem zatočí celozrnné produkty i kapusta

Nedovolí dopnout kalhoty, nevypadá vůbec hezky a ke všemu škodí zdraví. Vyhlašujeme břišnímu tuku válku! Jako účinné zbraně poslouží potraviny, které si s ním dokážou poradit.

Ztráta břišního tuku je typickým cílem mnoha dietních plánů. Jeho odstranění není jen otázkou vzhledu, ale také krokem k podpoře celkového zdraví. Vědecké studie totiž dokazují, že nadbytečné tukové zásoby v oblasti pasu souvisejí se zvýšeným rizikem diabetu, kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny (1). Už jste slyšeli o potravinách, které pomáhají s jejich redukcí?

Hnědá rýže, ovesné vločky i pečivo

Zařazení celozrnných produktů do jídelníčku se opravdu vyplatí. Poznatky výzkumu (2) zveřejněného v magazínu American Journal of Clinical Nutrition sdělují, že lidé, kteří si denně dají alespoň tři porce, zpravidla mají méně viscerálního tuku. Stačí plátek celozrnného chleba, půl šálku ovesných vloček nebo miska hnědé rýže a už máte jeden příděl splněný. Těmi zbývajícími může být kuskus, bulgur či quinoa.

Kapusta jako překvapivý spojenec

Opomíjená kapusta je bohatým zdrojem vápníku. A přesně o to tady běží. Vědci totiž zjistili (3), že tento minerál zabraňuje ukládání břišního tuku, jen se úplně s jistotou neví, jak to dělá. Podle hypotéz má zřejmě vliv na efektivnější využití hormonu estrogenu i snížení hladiny kortizolu, čehož je výsledkem plošší břicho. Vápník kromě kapusty naleznete i v mléčných výrobcích, tofu, sardinkách a brokolici.

Řepkový olej. Vážně!

Když je to mastné, nemůže to ani být kdovíjak dietní, že? Vlastně může. Nedávný výzkum (4) publikovaný v časopise Obesity naznačuje, že ti, kteří do své stravy přidají řepkový olej, mohou ztratit průměrně čtvrt kilogramu břišního tuku během pouhých čtyř týdnů. V rámci studie účastníci pili dvě smoothie denně obohacené řepkovým olejem, který tvořil přibližně 18 procent jejich celkového denního příjmu kalorií. Kromě zeštíhlení v oblasti pasu došlo u respondentů i ke snížení krevního tlaku a hladin triglyceridů.

Zdroje: (1) www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/cancer-prevention-diet-exercise-tips.h14-1589046.html, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2954448/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2902577/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27804268/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba