Prostreno.cz

Perlivá voda není moc zdravá pro zuby

Bublinky dělají z obyčejné vody mnohem lákavější nápoj, ale zároveň zvyšují její kyselost, která může narušovat zubní sklovinu a přispívat k její erozi. Rozhodně by se to s nimi nemělo přehánět.

Čistá voda každého neuspokojí. Ale čemu to vadí? Komu nechutná, ten ji pít nemusí. Je tu přece ještě ta perlivá, jejíž oblíbenost strhala snad všechny potravinové rekordy (1). Má se za to, že oproti klasickým přeslazeným limonádám je zdravější, protože postrádá cukr i umělá sladidla. V tomto ohledu je to předpoklad správný, ale zdaleka to neznamená, že by snad neměla vůbec žádná negativa. Třeba zuby ji moc nemusejí.

Kyselost má následky

Jak vysvětluje dentistka Mikaela Chinotti z Australské zubní asociace, bublinky v perlivých nápojích vznikají přidáním oxidu uhličitého, který zvyšuje kyselost tekutiny. Hodnota pH se pak obvykle pohybuje mezi 5 a 6, což je nižší než neutrální pH 7 typické třeba pro kohoutkovou vodu. Ačkoli je „perlivka“ mnohem méně agresivní než limonády a ovocné šťávy, při příliš časté konzumaci může přispívat k erozi zubní skloviny (2).

Otázka času, než přijde malér

„Ačkoli je zubní sklovina nejtvrdší tkání v lidském těle, k poškození kyselinami je velice náchylná. Jakmile dojde k její erozi nebo dokonce rozkladu, zuby ztrácejí svou přirozenou ochranu, což vede k citlivosti i postupnému opotřebování,“ popisuje zase australský stomatolog Peter Henderson. „Nadměrné popíjení perlivých vod během dne, například místo těch z kohoutku, vystavuje chrup opakovanému působení kyselého prostředí, kvůli čemuž je stále více oslabený,“ dodává dentistka Mikaela Chinotti. Ta také varuje před nevhodnými návyky, jako je okamžité čištění zubů bezprostředně po konzumaci, protože se tím již narušená sklovina ještě více poškodí. Nejlepší je spotřebu úplně minimalizovat a nepodceňovat pravidelné kontroly u zubaře, shodují se oba jmenovaní experti.

Zdroje: (1) www.thebrainyinsights.com/report/sparkling-water-market-13127#:~:text=The%20sparkling%20water%20market%20was,expected%20to%20propel%20its%20consumption, (2) www.bodyandsoul.com.au/health/health-news/is-sparkling-water-good-for-your-teeth/news-story/447651352a78db3a8c6fc35a94be786a





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta s jarní cibulkou

35min
(31 hlasů)

Vanilkové vafle

40min
(40 hlasů)

Snídaně z lásky

20min
(38 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba