Prostreno.cz

Čaj z cibulových slupek je studnicí plnou vitaminů

Cibule je sama o sobě plná vitaminů. Nicméně každý jí loupe a slupky pak hází do koše. To je ale velká chyba! Využije je především vaše zdraví.

Kdo by to byl řekl, že obvykle vyhazovaný odpad, jako jsou cibulové slupky, může být tolik prospěšný pro naše zdraví? Cibulové slupky, ač se to může zdát překvapivé, jsou totiž bohatým zdrojem antioxidantů, vlákniny, vitamínů a dalších prospěšných látek. Pokud jste dosud slupky jen vyhazovali, možná přehodnotíte jejich význam v kuchyni i ve svém jídelníčku. Pojďme se podívat na to, jaké zdravotní výhody vám mohou přinést a jak si z nich připravit zdravý a chutný čaj.

Zdravotní přínosy cibulových slupek

Bohaté na antioxidanty: Cibulové slupky obsahují velké množství quercetinu, silného antioxidantu, který pomáhá neutralizovat volné radikály v těle. Antioxidanty jsou klíčové v prevenci mnoha chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny.

Protizánětlivé účinky: Díky obsahu quercetinu a dalších látek, cibulové slupky mohou snižovat zánět v těle. To je obzvláště přínosné pro osoby trpící autoimunitními onemocněními nebo chronickými zánětlivými stavy, jako je artritida.

Posílení imunitního systému: Cibulové slupky jsou bohaté na vitamíny A, C a E. Tyto vitamíny jsou nezbytné pro udržení zdravého imunitního systému a pomáhají tělu lépe bojovat proti infekcím a nemocem.

Podpora trávení: Vláknina přítomná v cibulových slupkách podporuje zdravé trávení tím, že napomáhá pohybu potravin v trávicím traktu a podporuje zdravou střevní mikroflóru.

Kardiovaskulární zdraví: Pravidelná konzumace čaje z cibulových slupek může pomoci snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu, což jsou klíčové faktory pro udržení zdravého srdce.

Jak přiravit čaj z cibulových slupek?

Příprava čaje z cibulových slupek je překvapivě jednoduchá. Zde je postup, jak na to:

1. Sbírání slupek: Když připravujete jídlo s cibulí, důkladně omyjte a usušte její slupky. Můžete využít slupky z jakékoliv odrůdy cibule.

2. Příprava čaje: Vezměte hrst sušených cibulových slupek a umístěte je do hrnce s asi litrem vody.

3. Vaření: Přiveďte vodu k varu a poté ztlumte teplotu. Nechte slupky louhovat v horké vodě asi 10-15 minut.

4. Scedění: Po louhování slijte čaj přes sítko, abyste odstranili slupky.

5. Podávání: Čaj můžete pít samotný nebo ho dochutit medem, citronem či bylinkami podle vaší chuti.

Zkuste tento jednoduchý a výživný nápoj zařadit do svého každodenního režimu a objevte, jak přínosné mohou být cibulové slupky pro vaše zdraví. Přírodní lékárna nám často leží přímo pod rukama, stačí jen vědět, jak ji efektivně využít.

Zdroj: www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10609719/, názor autora


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba