Prostreno.cz

Káva s máslem je nápojem plným zajímavých předností

Káva provází mnoho lidí celým dnem. A jak tomu již bývá, co člověk, to jiná chuť. Do kávy si někdo dává mléko, smetanu, různé druhy koření a nebo i máslo. Ano, máslo. Co vám může tato kombinace nabídnout?

Káva s máslem, známá také jako "bulletproof coffee," se stala v posledních letech populární alternativou k tradiční snídani. Tento nápoj, původně inspirovaný tibetskými čaji s jačím máslem, získal na oblibě díky svému potenciálu poskytovat energii, podpořit soustředění a pomoci při hubnutí. Kombinace kávy a másla může znít neobvykle, ale její zdravotní přínosy rozhodně stojí za pozornost.

Historie a původ

Káva s máslem se dostala do popředí díky americkému podnikateli Daveu Aspreyovi, který po návštěvě Tibetu v roce 2004 přišel s myšlenkou spojit kávu s kvalitními tuky. Inspirován tibetským čajem, Asprey vytvořil recept na kávu s přidáním másla a kokosového oleje. Tento nápoj se rychle rozšířil mezi příznivce low-carb a keto diet díky své schopnosti udržet dlouhodobou energii bez rychlých výkyvů krevního cukru.

Energetická bomba a podpora soustředění

Káva je sama o sobě známá jako stimulant, který zlepšuje bdělost a koncentraci. Přidání másla, ideálně z krav krmených trávou, přidává do rovnice zdravé tuky, které jsou zdrojem dlouhotrvající energie. Tyto tuky poskytují pocit sytosti a zároveň zpomalují vstřebávání kofeinu, čímž dochází k postupnému uvolňování energie. To může vést ke zvýšené produktivitě a soustředění během náročných pracovních úkolů nebo studií.

Podpora metabolismu a hubnutí

Káva s máslem může také podporovat metabolismus a proces hubnutí. Mnoho lidí, kteří praktikují intermittent fasting (přerušovaný půst), používá tento nápoj k prodloužení období, kdy tělo čerpá energii z tukových zásob. Tuky z másla zpomalují vstřebávání kalorií a mohou prodloužit pocit plnosti, čímž snižují potřebu častého jedení. Kombinace kávy a tuků může také stimulovat termogenezi, což je proces, při kterém tělo spaluje kalorie za účelem produkce tepla.

Zdravotní přínosy másla

Máslo, zejména to z krav krmených trávou, je bohaté na vitamíny A, E a K2, které jsou důležité pro zdraví očí, pokožky a kostí. Obsahuje také butyrát, mastnou kyselinu, která podporuje zdraví trávicího traktu a snižuje zánětlivé procesy v těle. Kromě toho je máslo zdrojem konjugované kyseliny linolové (CLA), která má potenciální protirakovinné a antidiabetické vlastnosti.

Ačkoli káva s máslem nemusí být pro každého, mnoho lidí na celém světě tuto kombinaci oceňuje pro její energetické a zdravotní přínosy. Je důležité si uvědomit, že kvalita ingrediencí hraje zásadní roli; proto se doporučuje používat bio kávu a máslo z krav krmených trávou. Pokud hledáte nový způsob, jak začít svůj den s energetickým nábojem a podporou soustředění, káva s máslem může být tou správnou volbou. Avšak jako u každého stravovacího trendu, je dobré zvážit, jak tento nápoj zapadá do vašeho celkového životního stylu a zdravotních potřeb.

Zdroj: www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11254513/, www.mdpi.com/2306-5710/9/4/101


Související




Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba