Nemůžete se rozhodnout, jaká drůbež je pro vás ta pravá? Pojďme si porovnat nutriční hodnoty kuřete i krůty. Podíváme se také na jejich stravitelnost, díky čemuž možná budete mít jasnější představu.
Když přijde řeč na to, zda je lepší kuřecí, nebo krůtí, debaty snad nikdy nekončí. „Obě masa jsou výbornými zdroji libových bílkovin a představují cenově dostupné možnosti pro zdravě se stravující spotřebitele,“ potvrzuje americká registrovaná dietoložka a autorka knižních bestsellerů Frances Largeman-Roth (1). Přesto jsou mezi nimi rozdíly.
Liší se obsah železa i cholesterolu
Jako první vás možná zajímá nutriční hodnota. Záleží však na tom, o jaké části drůbeže se vlastně bavíme a jakým způsobem jsou jednotlivé části připraveny. Zde je konkrétní příklad: podle databáze amerického ministerstva zemědělství (2) obsahuje porce 85 gramů vykostěných kuřecích prsou bez kůže přibližně 128 kalorií, 26 gramů bílkovin, 2,7 gramu tuku, 88 miligramů cholesterolu a 0,39 miligramu železa. Stejné množství krůtích prsou bez kůže má asi 125 kalorií, 26 gramů bílkovin, 1,7 gramu tuku, 68 miligramů cholesterolu a 0,6 miligramu železa.
Krůta má bod
„Z těchto údajů vyplývá, že krůtí maso má nižší obsah cholesterolu a tuku a o něco vyšší podíl železa, proto si vede trochu lépe,“ potvrzuje Frances Largeman-Roth. „Pokud se ale zaměříme na obsah bílkovin, obě masa jsou na tom hodně podobně,“ dodává dietoložka. Dle jejího názoru se obecně předpokládá, že ve srovnání s červeným masem, které je spojováno se zvýšeným rizikem cukrovky, srdečních onemocnění a několika typů rakoviny, může mít konzumace drůbeže menší dopad na poškození buněk i DNA. Bude rozhodujícím faktorem, který stanoví jasného vítěze, stravitelnost?
Kuře taky válí
V tomto směru se karty zase promíchají. „Existuje skóre stravitelnosti bílkovin nazvané PDCAAS. Skóre 1 je považováno za velmi dobré, což znamená, že protein poskytuje všechny aminokyseliny potřebné pro růst a udržení. Kuřecí prsa mají skóre 0,93, zatímco krůtí prsa dosahují skóre 0,91, což dává kuřecímu masu mírnou výhodu,“ popisuje Frances Largeman-Roth. Když porovnáme všechna uváděná fakta, vypadá to na čestnou remízu, viďte?
Zdroje: (1) www.today.com/health/diet-fitness/chicken-vs-turkey-rcna174045, (2) www.fdc.nal.usda.gov/index.html
Sledujte nás na sociálních sítích: