Čokoláda vám ty chmury určitě nezažene a úzkost nerozptýlí. Spíše vám pesimismus ještě více prohloubí, protože co nezdravého sníte, to se na psychickém stavu neblaze podepíše ještě více.
Ať už má člověk „jenom“ špatnou náladu nebo skutečnou a nefalšovanou depresi, může být velice lákavé hledat útěchu v oblíbených sladkostech a dalších nezdravých dobrotách. Ničemu to ale nepomůže – naopak. Takové volby přinášejí spíše zhoršení.
Cukr na jazyku, hořkost v hlavě
„Zdraví vašich střev je pro zdraví mozku zásadní,“ pronesl před pár dny na jedné ze sociálních sítí americký renomovaný psychiatr Daniel Amen (1). Dle jeho názoru i odborné praxe bychom si na svůj jídelníček měli dávat větší pozor, neboť některé potraviny více škodí, než aby prospívaly. Týká se to především těch zpracovaných, které se s depresí dávají do souvislosti dlouhá léta.
Přímá linka mezi hlavou a břichem
Jejich špatná pověst vychází z dlouhodobých výzkumů (2), jejichž poznatky poukazují na význam spojení mezi střevem a mozkem. Tato dvě centra neustále komunikují prostřednictvím složité sítě nervových drah a chemických signálů. Pokud se cítíte ve stresu, mozek může vyslat impulzy do střev, které vyvolávají třeba žaludeční nevolnost nebo průjem. Celý mechanismus dokonale ilustruje, jak úzkost a nervozita narušují pohodu trávicího systému, což může mít v konečném důsledku negativní dopad i na celkové psychické rozpoložení.
A zase ten mikrobiom
Jednou z klíčových součástí tohoto spojení je střevní mikrobiom, tedy velmi rozsáhlá sbírka mikroorganismů, a to včetně bakterií, virů a plísní, které žijí v našem trávicím systému. Mikrobiom pak produkuje chemikálie, jež mohou ovlivnit funkci mozku a přispět tak k dobré nebo naopak špatné náladě. Psychiatr Daniel Amen zaujímá k celé situaci jasné stanovisko. „Musíte krmit svá střeva dobrými potravinami, vlákninou, barevným ovocem, zeleninou i bílkovinami, aby podporovaly váš mozek,“ vysvětluje. Naopak vyhnout se doporučuje alkoholu, červenému zpracovanému masu, slazeným nápojům, bílým obilovinám a některým alternativám rostlinného mléka.
Zdroje: (1) www.tiktok.com/@docamen/video/7424683526513102110?lang=en, (2) www.insideprecisionmedicine.com/topics/translational-research/uncovering-the-mysteries-of-the-gut-brain-connection/
Sledujte nás na sociálních sítích: