Prostreno.cz

Při depresi se nezdravému jídlu raději vyhněte

Čokoláda vám ty chmury určitě nezažene a úzkost nerozptýlí. Spíše vám pesimismus ještě více prohloubí, protože co nezdravého sníte, to se na psychickém stavu neblaze podepíše ještě více.

Ať už má člověk „jenom“ špatnou náladu nebo skutečnou a nefalšovanou depresi, může být velice lákavé hledat útěchu v oblíbených sladkostech a dalších nezdravých dobrotách. Ničemu to ale nepomůže – naopak. Takové volby přinášejí spíše zhoršení.

Cukr na jazyku, hořkost v hlavě

„Zdraví vašich střev je pro zdraví mozku zásadní,“ pronesl před pár dny na jedné ze sociálních sítí americký renomovaný psychiatr Daniel Amen (1). Dle jeho názoru i odborné praxe bychom si na svůj jídelníček měli dávat větší pozor, neboť některé potraviny více škodí, než aby prospívaly. Týká se to především těch zpracovaných, které se s depresí dávají do souvislosti dlouhá léta.

Přímá linka mezi hlavou a břichem

Jejich špatná pověst vychází z dlouhodobých výzkumů (2), jejichž poznatky poukazují na význam spojení mezi střevem a mozkem. Tato dvě centra neustále komunikují prostřednictvím složité sítě nervových drah a chemických signálů. Pokud se cítíte ve stresu, mozek může vyslat impulzy do střev, které vyvolávají třeba žaludeční nevolnost nebo průjem. Celý mechanismus dokonale ilustruje, jak úzkost a nervozita narušují pohodu trávicího systému, což může mít v konečném důsledku negativní dopad i na celkové psychické rozpoložení.

A zase ten mikrobiom

Jednou z klíčových součástí tohoto spojení je střevní mikrobiom, tedy velmi rozsáhlá sbírka mikroorganismů, a to včetně bakterií, virů a plísní, které žijí v našem trávicím systému. Mikrobiom pak produkuje chemikálie, jež mohou ovlivnit funkci mozku a přispět tak k dobré nebo naopak špatné náladě. Psychiatr Daniel Amen zaujímá k celé situaci jasné stanovisko. „Musíte krmit svá střeva dobrými potravinami, vlákninou, barevným ovocem, zeleninou i bílkovinami, aby podporovaly váš mozek,“ vysvětluje. Naopak vyhnout se doporučuje alkoholu, červenému zpracovanému masu, slazeným nápojům, bílým obilovinám a některým alternativám rostlinného mléka.

Zdroje: (1) www.tiktok.com/@docamen/video/7424683526513102110?lang=en, (2) www.insideprecisionmedicine.com/topics/translational-research/uncovering-the-mysteries-of-the-gut-brain-connection/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta s brokolicí

30min
(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

5min
(2 hlasů)

Lívance nadýchané

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba