Doušek sladké limonády na žízeň, pizza z mrazáku nebo balený polotovar, aby se nemuselo vařit. To jsou scénáře, které známe všichni. A právě kvůli nim jsme biologicky starší!
Ultra zpracované potraviny označované zkratkou UPF se vyskytují takřka v každé domácnosti. Je snad ta vše výjimkou? Čistě pro připomenutí, do této kontroverzní kategorie patří balené pečivo, slazené nápoje, masově vyráběný chléb, různé alternativy masa, mražené pizzy, instantní nudle, ochucené cereálie, sladké i slané krekry, dochucovací omáčky, zmrzliny a hotová jídla. Někdy jimi zaháníme chuť na něco dobrého, jindy výrazně zkracují čas, který bychom strávili u sporáku. K našemu zdraví ale milosrdné nejsou.
Jídelníček plný zla
Studie (1) zveřejněná v odborném magazínu The American Journal of Clinical Nutrition zjistila alarmující skutečnost. Dle jejích poznatků tvoří výše jmenované potraviny mnohdy až 60 % denního kalorického příjmu typického moderního člověka. To znamená, že se tato jídla stala dominantní součástí dnešního stravování, což se neobejde bez následků. Italští vědci prostřednictvím uvedené studie zkoumali na základě 36 biomarkerů v krvi biologický věk pravidelných konzumentů ultra zpracovaných potravin, načež odhalili, že všichni vykazují příznaky urychleného biologického stárnutí.
Každé sousto jako hrozba?
Biologický věk na rozdíl od počtu „odžitých let“ reflektuje stav buněk a tkání, který je ovlivněn genetikou, životním stylem a právě stravou. „Kromě toho, že jsou nutričně nedostatečné a bohaté na cukry, sůl a nasycené nebo trans-tuky, podléhají ultra zpracované potraviny také intenzivnímu průmyslovému procesu, který mění jejich původní strukturu, neboť vede k výrazné ztrátě živin a vlákniny,“ vysvětluje nutriční epidemioložka a spoluautorka výzkumu Marialaura Bonaccio (2).
Libo něco toxického?
„To může mít závažné důsledky pro řadu fyziologických funkcí, včetně metabolismu cukrů a složení i funkce střevní mikroflóry,“ podotýká expertka, která se zaměřuje hlavně na rovnováhu bakterií, virů a hub v našem trávicím systému. „Ultra zpracované potraviny bývají navíc běžně baleny do plastových obalů, čímž se stávají nosiči látek, jež jsou pro tělo doslova toxické, což podporuje chronický zánět, jenž je spojen nejen s vyšším biologickým věkem, ale i obezitou, cukrovkou, onemocněním jater a rakovinou,“ dodává Marialaura Bonaccio. Koho teď přešla chuť?
Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000291652400813X?via%3Dihub, (2) www.eurekalert.org/news-releases/1063576
Sledujte nás na sociálních sítích: