Čím více kardia cvičení, doplňků stravy a odšťavňování, tím lépe? Opak je pravdou. Na tyto rady se moc nespoléhejte, může vám to více ublížit než prospět.
Asi každý se chce udržet mladý, zdravý a plný energie. V současné době jsou všude kolem nejrůznější trendy týkající se zdravého životního stylu, které nás nabádají k tomu, abychom se více starali o své tělo. Ale ne všechny jsou prospěšné a skutečně pomáhají. Zde je několik výmluvných příkladů.
Posedlost kardiem slibuje komplikace
Kardio cvičení, jako běhání nebo jízda na kole, je dlouho považováno za základ té nejlepší kondice. I proto máme tendenci myslet si, že pokud trávíme hodiny na běžeckém pásu nebo se zaměřujeme na vytrvalostní sporty, děláme pro sebe maximum. Jenže tak to není. Přílišné kardio vede k úbytku svalové hmoty, což zhoršuje metabolismus, zdraví kostí i celkovou svalovou sílu. Studie (1) publikovaná ve vědeckém magazínu European Journal of Applied Physiology prokázala, že s přibývajícím věkem maratonci ztrácejí více svalů a kostní hustoty než sprinteři, což hovoří asi za vše.
Odšťavňování není žádné terno
Odšťavňování se propaguje jako skvělý způsob, jak zvýšit příjem ovoce a zeleniny. Má to ale háček, při přípravě těchto nápojů se odstraňuje vláknina. A to mívá negativní dopad. Bez této důležité složky se totiž přírodní cukry rychle dostávají do krve, čímž prokazatelně narůstá hladina glykémie, riziko rozvoje cukrovky druhého typu i pravděpodobnost předčasného stárnutí pleti (2).
S doplňky stravy se to nesmí přehánět
Prostřednictvím doplňků stravy se snažíme zajistit tělu potřebné živiny, kterých z běžné stravy můžeme mít nedostatek. I tenhle dobrý úmysl ale někdy nadělá víc škody než užitku. Podle poznatků studie (3) publikované v časopise European Journal of Clinical Nutrition dlouhodobé a nadměrné užívání doplňků stravy poškozuje játra a konzumenti kvůli němu stárnou výrazně rychleji, neboť nadbytečné dávky některých látek narušují rovnováhu organismu.
Zdroje: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s00421-019-04128-3, (2) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3969361/, (3) www.academic.oup.com/eurpub/article/30/Supplement_5/ckaa165.1408/5915952
Sledujte nás na sociálních sítích: