Sýr nemusí být přesolený až hanba. Nízkosodíkovou variantou je ten švýcarský a farmářský. I mozzarella je v tomhle směru dobrou volbou.
Když jde o zdraví, sýry nemají zrovna hezkou pověst, protože se často kritizují pro obsah sodíku, nasycených tuků a cholesterolu. Ačkoli je sodík nezbytný pro správnou hydrataci, rovnováhu tekutin a funkci svalů a nervů, jeho nadbytek tělu žádnou službu neudělá.
Opatrnost je na místě
„Nadměrná konzumace sodíku prokazatelně přispívá k arteriální hypertenzi, což je hlavní rizikový faktor pro srdeční onemocnění a mrtvici,“ vysvětluje americká dietoložka Lauren Manaker s tím, že průměrný člověk dnes denně přijme přibližně 3 400 miligramů, což je daleko více než doporučovaných 2 300 miligramů. Znamená to snad, že musíte být bez sýrů? „Naštěstí existuje několik možností, které uspokojí vaši chuť a zároveň pomohou udržet sodík na uzdě. Mějte však na paměti, že nižší obsah neznamená jeho úplnou absenci,“ upozorňuje jmenovaná poradkyně výživy.
Švýcarský sýr jako jasný vítěz
Je to možná k nevíře, ale tradice výroby této pochoutky sahá až do středověku a v průběhu staletí se nijak výrazně nezměnila. Inu, co báječně funguje, s tím netřeba nic dělat! „V porovnání s jinými druhy má švýcarský sýr sodíku asi nejméně, a to něco kolem 53 miligramů na porci. Kromě toho je bohatým zdrojem prospěšných bílkovin,“ vypočítává Lauren Manaker. Naprosto vynikající je v sendvičích, francouzské cibulové polévce, dipech, dortech a fondue.
Farmářský sýr
Zhruba 82 miligramů v porci polovičního šálku – tolik má farmářský sýr sodíku. Předností má ale víc. Za zmínku stojí přítomnost vychvalovaných probiotik napravujících střevní harmonii a vyšší podíl vápníku, jehož množství pokryje 86 procent doporučované denní dávky. Hodí se do sladkých i slaných toustů, těstovin, pečiva i pomazánek.
Mozzarella
Jste-li fanouškem mozzarelly, máme pro vás skvělou zprávu. I ta totiž patří na seznam nízkosodíkových alternativ. Obsah tohoto minerálu lze ještě snížit výběrem nesolené light varianty, která je chudší i na nasycené tuky a cholesterol. Už se vám sbíhají sliny na salát nebo zeleninový sendvič, kterému dodá úžasnou chuť?
Zdroj: www.realsimple.com/the-best-low-sodium-cheeses-8757815
Sledujte nás na sociálních sítích: