Prostreno.cz

Benefity vařené versus dušené zeleniny

Vařit ve vodě, nebo zeleninu strčit do páry? To záleží na tom, v jaké textuře si ji na talíři chcete vychutnat a o kolik obsažených léčivých sloučenin jste ochotni vlivem tepelné přípravy přijít.

Asi nikdo nepochybuje o tom, že zelenina je pilířem zdravé stravy. Díky koncentraci ochranných rostlinných sloučenin, vlákniny, vitaminů a minerálů se její konzumace spojuje s lepší činností kardiovaskulárního systému, regulací tělesné hmotnosti i sníženým rizikem některých chronických onemocnění, a to včetně rakoviny a diabetu (1). Otázkou ale je, jakým způsobem ji připravit, aby si zachovala co nejvíce prospěšných látek slibujících tyto benefity.

Do vody, či páry?

Poznatky na sobě nezávislých studií (2) se shodují v tom, že zelenina udělaná v páře má ve srovnání s tou vařenou výrazně vyšší hladiny vitaminu C, beta-karotenu a flavonoidních antioxidantů, což slibuje o chlup lepší zdravotní přínos. Zatímco „céčko“ posiluje obranyschopnost i odolnost vůči stresu (3), beta-karoten chrání kůži, paměť i kognitivní funkce (4). Hlavním účinkem uvedených flavonoidních antioxidantů je pak prevence tvorby zhoubných nádorů (5). Jen tak pro zajímavost – po pěti minutách vaření v horké vodě zelenina přichází o přibližně 54 procent vitaminu C, takže v tomto směru se nepopiratelně vyplatí pařit, pařit a pařit (6).

Úvahy o chuti a vzhledu

Obsah výživných složek je sice podstatný aspekt, ale co si budeme povídat, každý strávník řeší hlavně chuť pokrmu a jeho celkový vizuální dojem, protože se přece jí i očima. Vařená zelenina je obecně měkčí a křehčí než zelenina upravovaná v páře, která si zachovává křupavost díky tomu, že se netopí ve vodní lázni. Lidé, kteří mají potíže se žvýkáním či polykáním, tedy zřejmě raději zvolí první uvedenou variantu. A co časová náročnost? Inu, posuďte sami. V páře růžičky květáku a brokolici máte hotové za pět minut, fazolky za čtyři minuty a špenát s hráškem za pouhé tři. Menší brambory vyžadují o něco delší přípravu, a to kolem čtvrt hodinky. Jak vidno, něco je rychleji a něco zase vyjde úplně nastejno s klasickým vařením.

Zdroje: (1) www.mdpi.com/2304-8158/13/19/3149, (2) www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440%2823%2908917-X?, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286320304915, (4) www.webmd.com/diet/health-benefits-beta-carotene, (5) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7697716/, (6) www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/nfs-11-2012-0123/full/html





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba