Když zdravá snídaně, tak určitě ta vločková! Oves má příznivý vliv na dlouhověkost, imunitu, stabilizaci krevního cukru a harmonii střevní mikroflóry, přičemž chrání tělo před infekcemi.
Že odborníci tolik apelují na to, abychom i v ranním shonu snídali, má své opodstatnění. Díky vyváženému pokrmu si můžeme zvýšit hladinu energie, nastartovat metabolismus, omezit riziko chronických chorob, zlepšit mozkovou sílu a vyhnout se pozdějšímu přejídání (1). Bonusem navíc je pak naděje na dlouhý život, kterou ale zaručí jen jedno jídlo – ovesné vločky.
Za málo peněz hodně muziky
Potvrzuje to rozsáhlý americký výzkum publikovaný v časopise American Journal of Lifestyle Medicine. Ten podrobně zkoumal návyky různých testovaných subjektů, mezi nimiž byla i 105letá žena, která dle vlastních slov vločky snídá dlouhá léta. Kromě toho, že se může dotyčná pochlubit úctyhodným věkem, se těší i výborné zdravotní kondici, což autoři studie přikládají právě ovesným vločkám.
Zdraví na talíři
Podle amerického rodinného lékaře Mikea Sevilly pravidelná konzumace této potraviny předchází diabetu 2 druhého typu, kardiovaskulárním onemocněním a obezitě. Vločky taktéž obsahují beta-glukany, tedy formu rozpustné vlákniny, jež hormonizuje střevní mikroflóru, stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje úroveň špatného LDL cholesterolu. Minerály jako selen a zinek pak prokazatelně posilují funkci bílých krvinek, čímž podporují imunitní systém a chrání tělo před infekcemi. Na celkový fyzický i psychický stav má výborný vliv také vysoký podíl fosforu, hořčíku, železa, zinku a vitaminů skupiny B (2). Musíte si v obchodě ale vybrat ten správný produkt.
Není všechno zlato, co se třpytí
Přestože jsou ovesné vločky skvělou snídaní a nutriční bombou, je třeba upozornit i na určité potenciální nevýhody. Některé ochucené alternativy v sobě skrývají velké množství přidaných cukrů, proto metabolismu ani tělu vůbec nesvědčí. Z tohoto důvodu se doporučuje volit přírodní a neslazené varianty, které lze dochutit ovocem, medem nebo stévií. I když jsou přirozeně bezlepkové, při zpracování mohou být lepkem kontaminovány, lidé s celiakií by tedy měli volit pouze kvalitní certifikované výrobky. A proč se radí začínat s menšími porcemi a postupně je navyšovat? Ona může vychvalovaná vláknina ve vločkách způsobit nadýmání nebo zažívací potíže, zvláště pokud na ni člověk není zvyklý.
Zdroje: (1) www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/breakfast, (2) www.nypost.com/2025/01/22/health/eating-this-breakfast-food-could-help-you-live-longer-study-suggests/#!
Sledujte nás na sociálních sítích: