Prostreno.cz

Skrytá negativa bezlepkových potravin

Jsou drahé až hanba, mnohdy obsahují spoustu cukru a prázdných kalorií, trávení paradoxně zatěžují, a ještě se po nich dost přibírá na váze. I taková je tvář bezlepkových potravin.

Bezlepková dieta se v posledních letech stala populární nejen mezi těmi, kteří trpí celiakií nebo jinou formou intolerance lepku, ale také mezi lidmi hledající zdravější životní styl. Tak nějak obecně se předpokládá, že konzumace těchto produktů nezatěžuje trávení, přičemž přináší benefity v podobě úbytku hmotnosti i vyšší hladiny energie. Napadlo vás někdy, že realita nemusí být tak jednoznačná? Odborníky ano.

Negativa tam, kde bychom je nečekali

Zjednodušeně řečeno – pokud nemáte skutečnou alergii nebo citlivost na lepek, zřeknutí se této směsi bílkovin nacházející se v obilovinách zřejmě není tou nejzdravější volbou. Byť se tváří jako zdroj všeho dobrého a prospěšného, mnoho bezlepkových potravin překypuje nadbytečným cukrem a kaloriemi, vypátrala jistá zahraniční studie (1). Ve stínu těchto okolností asi dává smysl, že zhruba 81 procent jedinců, kteří na tuto „odlehčenou“ stravu přejdou, zpravidla po pár týdnech přibere na váze, jak prokázal další výzkum (2). Nedietní problém spočívá nejen ve složení, ale i způsobu výroby.

Nutriční štítek může šokovat

„V současné době mnoho bezlepkových produktů postrádá vlákninu, bílkoviny a základní výživu. Výrobci často přidávají určité doplňky jako kompenzaci, ale způsob, jakým to dělají, může negativně ovlivnit trávení,“ myslí si americký expert rostlinných a environmentálních věd Sachin Rustgi, který působí na Clemsonské univerzitě v Jižní Karolíně (3). Podstatným mínusem je i cena bezlepkových potravin. Z různých spotřebitelských výzkumů (4) vyplývá, že bývá až o 159 procent vyšší než u lepkových protějšků. Ano, za dietu popularizovanou influencery a známými osobnostmi draze zaplatíte. A pokud vás k tomu nevedou zdravotní důvody, je to opravdu nutné? Toť otázka…

Zdroje: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s11130-024-01264-w?cjdata=MXxZfDB8WXww&utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_BOOKS_ECOM_GL_PBOK_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100093539&CJEVENT=511097fefb2d11ef804400690a18ba72, (2) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7920475/#:~:text=In%20the%20groups%20of%20patients,is%20shown%20in%20Table%201., (3) www.theconversation.com/many-gluten-free-foods-are-high-in-calories-and-sugar-low-on-fiber-and-protein-and-they-cost-more-new-research-247165 (4) www.feelgoodpal.com/blog/gluten-free-foods/#google_vignette





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba