Prostreno.cz

Zlo schované v rafinovaných sacharidech

Vlivem procesu zpracování přišly o svou nutriční hodnotu, zvyšují riziko rakoviny, podporují nadváhu a převlékají se třeba za zdravé ranní cereálie. I takovou pověst mají rafinované sacharidy.

Hnědá rýže, oves, quinoa, luštěniny, zelenina a ovoce – to je jen malý příklad komplexních sacharidů, které pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, podporují zdraví střev a dlouhodobě poskytují energii. Pak jsou tu ale ještě sacharidy rafinované, o nichž si odborníci nemyslí nic hezkého. Co všechno o nich vlastně víte vy?

V rychlém občerstvení jich je požehnaně

Rafinované sacharidy jsou sacharidy, které byly zpracovány tak, že ztratily svou původní strukturu, což obvykle zvyšuje trvanlivost, ale pochopitelně snižuje nutriční hodnotu (1). Jejich seznam zahrnuje i stolní cukr, bílou rýži, bílou mouku a výrobky z ní tvořené, smažené hranolky, pizzu nebo průmyslově upravené cereálie, které nám v televizních reklamách tvrdí, kdovíjaké nejsou prospěšné terno. Protože tyto sacharidy mívají nízký obsah bílkovin a vlákniny, tedy složek regulujících hladinu cukru v krvi a prodlužujících pocit sytosti, mají lidé, jejichž jídelníček je na nich postavený, zpravidla vysoké riziko vzniku obezity, cukrovky druhého typu, srdečních onemocnění, rakoviny a několika dalších chronických stavů (2).

Na správném výběru záleží

Jak naznačují předešlé řádky, pro zdraví je zkrátka lepší jíst převážně sacharidy komplexní a těm rafinovaným se vyhýbat. Kolik jich vlastně potřebujete? Vaše denní potřeba závisí na více faktorech, neboť se tu zohledňuje věk, pohlaví i úroveň fyzické aktivity. Doporučené rozmezí je následující – sacharidy by měly tvořit 45–65 procent denního příjmu kalorií, tuky 20–35 procent a bílkoviny 10–35 procent. Takové dávkování je pro optimální fungování těla ideální, domnívají se odborníci (3).

Zdroje: (1) www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/carbohydrates, (2) www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2021.695620/full, (3) www.nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-022-00794-w





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba