Snídaně je prvním jídlem dne, které má obrovský význam pro naše zdraví i celkovou pohodu. Je to chvíle, kdy máme jedinečnou příležitost poskytnout našemu tělu živiny, které nastartují metabolismus, podpoří kognitivní funkce, zvýší odolnost vůči stresu a zlepší srdeční kondici. Výběr správných potravin je klíčem k tomu, aby naše snídaně byla zdravá a efektivní.
Pečivo není žádná hitparáda
Koblihy, donuty, muffiny, rohlíky a croissanty bývají prostě ranní klasikou. Jaká škoda, že celkové zdraví akorát tak sabotují! Dle názoru americké registrované dietoložky a autorky knih o stravování Leslie Langevin je to proto, že obsahují příliš mnoho rafinovaných sacharidů podporujících nežádoucí zánětlivé reakce. Jen tak pro připomenutí – právě tyto reakce se dávají do souvislosti s nekontrolovatelným přibíráním na váze, rozvojem diabetu druhého typu, alergiemi, revmatoidní artritidou, únavou a chronickými bolestmi. Tak zítra raději bez pečiva?
Vafle a palačinky jen výjimečně
Co může být lepšího než sváteční palačinky a nadýchané vafle, že? Z pohledu dobré fyzické i psychické kondice vlastně všechno. „Klasicky se připravují z bílé mouky, která mívá nejen spoustu rafinovaných sacharidů, ale i vyšší glykemický index a tudíž i spojitost se záněty,“ varuje jmenovaná expertka.
Slanina a klobásky plné tuků
A teď něco z opačného a mastnějšího soudku. Kdo si nepotrpí na sladké placky s marmeládou, ten si možná rád pochutná na uzeninách. Ani tohle však tělu nepřináší žádné extra výhody. Uvedená dietoložka Leslie Langevin upozorňuje na to, že tyto zpracované potraviny jsou pro změnu nabité solí a nasycenými tuky, které jsou zánětlivé samy o sobě. Její názor potvrzuje i studie z roku 2016, jejíž poznatky naznačují i zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob a předčasného úmrtí plynoucí z častější konzumace.
Zdroje: www.researchgate.net/publication/332563513_Association_of_Skipping_Breakfast_With_Cardiovascular_and_All-Cause_Mortality, www.livestrong.com/article/13730944-unhealthy-breakfast-foods-that-cause-inflammation/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26143683/
Sledujte nás na sociálních sítích: