Prostreno.cz

Z šuplíku zapomenutých ingrediencí se vytáhla želatina

Hydratovaná pleť, silné kosti, harmonicky fungující střeva i účes jako z reklamy. Tohle všechno nabízí želatina, kterou on-line trendy vytahují z šuplíku zapomenutých ingrediencí.

Sociální sítě zaplavila vlna videí a příspěvků oslavujících nenápadnou ingredienci – želatinu. Od receptů na domácí gumové bonbony a „zdravé“ dezerty až po tipy na posílení vlasů i nehtů, tato gelovitá látka je teď naprostým hitem.

Restart se vší parádou

Tak samozřejmě, že existuje už nějakou dobu a momentální posedlost je v podstatě jen dalším příkladem toho, jak se běžné suroviny dostávají do centra pozornosti díky online trendům. Ale ono je to vlastně asi dobře. Můžeme si tak připomenout, že lidé po staletí ve snaze řešit širokou škálu zdravotních problémů toto zahušťovadlo získávají z vařených rybích kostí, zvířecí kůže i chrupavek a v poslední době také z extraktu červených řas agar-agar, což je moderní veganská alternativa.

Kolagenu není nikdy dost

„Želatina se skládá téměř výhradně z kolagenu, což je typ proteinu, který je důležitý pro pojivové tkáně v celém našem těle,“ vysvětluje australská registrovaná nutriční terapeutka a vědecká výzkumnice Amelia Phillips (1). „Samotný kolagen udržuje pružnost a hydrataci, proto je nezbytný nejen pro pokožku, ale i zdraví kostí, svalů, střev, nehtů a vlasů,“ dodává odbornice.

Snazší nemusí být lepší

Ta upozorňuje na možnost koupě želatiny v prášku, což usnadní přípravu i samotnou konzumaci. Ovšem ne každý produkt je tak prospěšný, jak bychom očekávali. „Vysoce zpracované složky často tvoří větší část objemu a hmotnosti těchto oblíbených prášků, doplňků a potravin, čímž snižují podíl a potenciálně i kvalitu samotného kolagenu,“ varuje Amelia Phillips, která radí důkladně pročítat složení toho, co kupujeme. Pokud je to v nutričním souladu se zdravím, jde o učiněný poklad. „Jedna polévková lžíce suchého želatinového prášku má hmotnost 10 gramů a obsahuje 9 gramů kolagenu. To je denní doporučované množství,“ upozorňuje expertka. Nelze opomenout, že želatina je také výborným zdrojem vápníku, hořčíku, kyseliny listové, cholinu a selenu (2).

Zdroje: (1) https://www.annualreviews.org/content/journals/10.1146/annurev-food-031414-111800, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9003490/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba