Hledáte chutnou a nenáročnou svačinu, která by prospěla zdraví hned v několika ohledech? Hroznové víno má méně kalorií, než si myslíte. Také se pyšní pozoruhodnými vlastnostmi, jež mohou pomoci v prevenci rakoviny, zlepšit kvalitu spánku a zpomalit projevy stárnutí.
Odpradávna bylo hroznové víno symbolem hojnosti i luxusu a svou výjimečnou pozici si v podstatě zachovává dodnes. Nejenže lahodně chutná a osvěží díky vysokému podílu vody, představuje i skutečnou pokladnici prospěšných látek.
Za málo peněz hodně muziky
„Hrozny jsou jednoduše fantastické. Cenová dostupnost i všestrannost z nich dělá skvělou potravinu pro každý den, a to s pouhými 62 kaloriemi na jeden šálek,“ nešetří chválou americký dietolog Anthony DiMarino z prestižní Clevelandské kliniky (1). Pozoruhodnost těchto malých kuliček spočívá v tom, že se v nich ukrývá na 1600 rostlinných sloučenin, z nichž mnohé vykazují silný antioxidační potenciál. Patří mezi ně například antokyany, které účinně bojují proti volným radikálům, jež mohou poškozovat buňky a přispívat ke vzniku rakoviny (2). U červených odrůd nelze nezmínit resveratrol nacházející se ve slupce, neboť ten zase tlumí záněty a snižuje riziko srdečních onemocnění (3).
Jídlo šité na míru mozku
Vědecké studie (4) potvrzují, že zmíněné bobule příznivě ovlivňují i zdraví mozku, a to dokonce natolik, že jejich pravidelní konzumenti zaznamenávají významné zlepšení jazykových dovedností, paměti a koncentrace už po 12 týdnech. „Předpokládá se, že antioxidační vlastnosti hroznového vína pomáhají chránit před demencí a kognitivním poklesem, proto omezují i pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby,“ zdůrazňuje dietolog Anthony DiMarino. „Protože složení hroznů zabraňuje poškození určitých genů, přispívá také k udržení mladistvé a svěží pleti, čímž podporuje zdravé stárnutí a vlastně i dlouhověkost,“ dodává odborník. K tomu zkvalitňuje i spánek, což je dáno přítomností melatoninu (5). Už jste dnes měli svůj příděl?
Zdroje: (1) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2012.680524, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996999000939, (3) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29163162/, (5) https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/abstract/2009/12000/grapes,_wines,_resveratrol,_and_heart_health.2.aspx
Sledujte nás na sociálních sítích: