Prostreno.cz

Nezdravá jídla, kterým byste měli dát šanci

Některé potraviny mají špatnou pověst. A přitom úplně nezaslouženě! Povídá se o nich, jak škodí našemu zdraví i postavě, ale ve skutečnosti bychom se jich vzdávat neměli. Které mezi ně patří?

Vejce

Co se o nich říká: Obsahují cholesterol a způsobují srdečních onemocnění.

Jaká je skutečnost: Vajíčka si naopak zaslouží jedno z čestných míst na našem jídelníčku – obsahují spoustu důležitých živin (nenasycené tuky, vitaminy D, A, B12), kvalitní proteiny a umí nás zasytit nadlouho. Kromě toho rozhodně neobsahují tolik cholesterolu, aby nás mohla jakkoli ohrozit (navíc vysoká hladina cholesterolu v krvi je způsobena spíše nevhodnými kombinacemi tuků, které spořádáme).

Brambory

Co se o nich říká: Kvůli té spoustě škrobu se z nich tloustne.

Jaká je skutečnost: Upřímně, samy o sobě brambory nejsou nijak velkým nepřítelem pro naši postavu. Pokud z nich ovšem naděláte smažené hranolky, bramboráky nebo kaši se spoustou smetany, pak po nich jistě přiberete. Ale ne kvůli sacharidům, které tato plodina obsahuje, ale kvůli stylu úpravy a spoustě tuku. Ve skutečnosti jsou brambory úžasný zdroj sacharidů (a ty potřebuje ve stravě každý z nás), navíc jsou nízkokalorické a obsahují spoustu antioxidantů, draslík a vlákninu.

Sýry

Co se o nich říká: Jdou na tloušťku.

Jaká je skutečnost: Ano, sýry obsahují tuky a také sodík, který nám ve velkém množství opravdu neprospívá. Ale také jsou jedním z hlavních zdrojů vitaminu D a vápníku. Takže není dobré se sýrů úplně vzdávat. Jestliže si hlídáte hmotnost, sahejte po méně tučných druzích, případně po „light“ verzích.

Chleba, pečivo

Co se o nich říká: Je mnohem zdravější je ze stravy úplně vyřadit.

Jaká je skutečnost: V dnešní době je takový trend – spousta lidí vyhlásila doma na pečivo embargo. Jenže to by se mělo týkat jen pečiva z bílé mouky, toho celozrnného vůbec ne. Jak už jsme říkali, i sacharidy jsou pro náš organismus velmi důležité a pečivo (celozrnné) je jejich skvělým zdrojem. Kromě toho obsahuje i vitaminy skupiny B, kvalitní vlákninu a důležité minerály.

Mražená zelenina

Co se o ní říká: Obsahuje mnohem méně živin než čerstvá.

Jaká je skutečnost: Pokud je zelenina zamražená úplně čerstvá, o žádné významné živiny nepřijde! Zmražení je naopak skvělý způsob, jak je uchovat. A tak získáte důležité vitaminy, minerály, ale i vlákninu, která zasytí i bez spousty kalorií. A skvělou zeleninu si užijete i mimo sezónu.

Čokoláda

Co se o ní říká: Tloustne se po ní, je plná tuku, cukru a zvyšuje cholesterol.

Jaká je skutečnost: Pokud mluvíme o skutečné čokoládě (nikoli všech těch náhražkách, čokoládových pochoutkách či výrobcích z čokolády), tedy té hořké, kvalitní, s vysokým obsahem kakaa, pak je opak pravdou. Taková čokoláda naopak cholesterol v našem těle snižuje, dokáže snížit i krevní tlak a je napěchovaná nejrůznějšími antioxidanty. Ano, pokud jí sníte hodně, ztloustnete po ní. Ale to už pak není tak docela chyba čokolády, že...


Související




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vaječná frittata se slaninou

30min
(19 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

25min
(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(20 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba