Většina z nás konzumuje oříšky nejvíce o Vánocích, ale ruku na srdce - velká část takového oříšku je v těstě na cukroví nebo v krému a množství syrových oříšků je mizivé. Zařaďte oříšky do svého jídelníčku po celý rok! Jak jsou ořechy prospěšné našemu organismu?
Ořechy jsou semena stromů, a proto obsahují mnoho potřebných živin, aby mohly dále růst. Výjimkou v této skupině jsou burské oříšky, protože nejde o skutečné ořechy, ale o luštěniny (rostou v luscích jako například fazole).
Oříšky jsou bohatým zdrojem energie, která pochází z nenasycených tuků, navíc mají schopnost snižovat cholesterol a riziko infarktu.
1. Vlašské ořechy
Jsou zejména bohaté na omega-3 mastné kyseliny, proto je svačinka z nich velmi prospěšná pro naše srdce. Podle výzkumu kalifornské univerzity pouhých 80 g vlašských ořechů denně stačí k tomu, aby se snížila hladina cholesterolu krvi až o 16 %! Dále vlašské ořechy obsahují přibližně 18 % kvalitní bílkoviny a 3 % sacharidů. Jsou bohatým zdrojem vitaminu A, B6 a také hořčíku, železa a zinku.
2. Para ořechy
Dva para ořechy dodají tělu denní dávku selenu. Také obsahují vápník, železo a hořčík.
3. Pekanové ořechy
Tyto ořechy jsou velmi bohaté na antioxidanty, patří mezi 15 potravin, které obsahují nejvíc antioxidantů vůbec. Také jsou bohaté na vitamin A, E, vápník, železo a hořčík. Studie ukázaly, že dokáží potlačovat i choroby jako Alzheimerova, Parkinsonova, rakovina nebo choroby srdce.
4. Mandle
Hrstička mandlí denně dodá tělu polovinu doporučené denní dávky vitaminu E. Dále obsahuje vlákninu, hořčík, zinek, měď a mangan.
Domácí mandlové mléko
Budete potřebovat:
- 200 g mandlí
- 450 ml vody
- vanilkový prášek
Postup
Mandle namočte na 8 hodin do vlažné vody. Tím v nich aktivujete celou řadu prospěšných enzymů. Následně důkladně rozmixujte. Přeceďte přes jemné sítko a podávejte vždy čerstvé.
5. Makadamové ořechy
Tyto ořechy jsou nejtučnější, obsahují přibližně 75 % tuku a patří tak k nejlepším zdrojům mononenasycených tuků na světě. U nich dejte pozor na dávku - už v jednom hrnku ořechů je více energie, než když si zaběhnete na burger do fastfoodu.
6. Lískové oříšky
Lískové oříšky jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a poskytují tolik energie, že pouhých 50 g doplní výdej energie za hodinu běžné tělesné aktivity. Lískové oříšky jsou dobrým zdrojem tuků, proteinů, vitaminu B1, B6 a minerálů (zejména vápníku, fosforu, hořčíku a manganu).
7. Burské oříšky
Burské oříšky obsahují nejvíce proteinů mezi všemi olejnatými ořechy a jsou jednou z potravin s nejvyšší koncentrací výživných látek rostlinného původu. To neznamená, že je můžeme bezmyšlenkovitě chroupat u televize, stačí jen malá hrstička a dost, nezapomeňte, že také mají vysoké kalorické hodnoty. Burské oříšky je nejlepší před konzumací opražit, tím zvýšíte hladinu antioxidantu kyseliny p-kumarové, která dle výzkumů snižuje riziko rakoviny žaludku.
Závěrem je dobré říci, že oříšky jsou tělu velice prospěšné, ale je dobré pamatovat na střídmé množství. Oříšky můžete mít vždy v kabelce jako zdravou svačinku. V obchodech se zdravou výživou můžete také zakoupit i namíchané směsi, které mají vyrovnaný poměr živin.
Sledujte nás na sociálních sítích: