Granátové jablko je v našich končinách značně exotické, ale v obchodech jde o běžně dostupné ovoce, kterému byste čas od času měli dát šanci. Kromě ovocných šťáv a koktejlů se běžně přidává do zeleninových salátů. V teplé kuchyni se s ním setkáte především u drůbeže, grilovaného masa a ryb. V Asii se dokonce využívá i jako koření. Výčet použití je opravdu dlouhý, poznejte i jeho účinky pro zdraví.
Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou dobrým zdrojem vitaminů, zejména vitaminu A, C, E a vitaminu skupiny B. Toto úžasné ovoce obsahuje až třikrát více antioxidantů, než je například v zeleném čaji. Z minerálních látek je zde zastoupen draslík, hořčík, fosfor, sodík, vápník, železo a zinek. Díky svému působivému složení přináší našemu tělu i řadu zdravotních benefitů, tak například…
Podporuje srdce
Pravidelná konzumace granátového jablka či šťávy z granátového jablka podporuje průtok krve v celém organismu. Díky této vlastnosti následně snižuje riziko srdečních záchvatů a mrtvice. Antioxidační složky, které jsou obsaženy v tomto ovoci, pomáhají udržovat na uzdě špatný cholesterol, a tak udržuje tepny bez jakýchkoli sraženin. Navíc granátová jablka mají schopnost ředit krev.
Prevence proti osteoporóze a ateroskleróze
Granátová jablka pomáhají zmírňovat řadu onemocnění, včetně aterosklerózy a osteoartrózy. Škody, které jsou způsobeny v důsledku kornatěním tepen a řídnutím kostní tkáně, mohou být zmírněny konzumací tohoto exotického ovoce. Granátové jablko je schopno zabránit tvorbě enzymů, které jsou zodpovědné za rozložení pojivových tkání v těle.
Prevence anémie
Zdravý průtok krve může být udržován v těle tím, že dodáváte organismu potřebnou dávku železa, které mimo jiné obsahuje i granátové jablko. Granátové jablko dodává železo do krve, což pomáhá snižovat příznaky anémie, včetně pocitům vyčerpání, závratí i slabosti.
Podporuje zdraví ústní dutiny
Granátová jablka mají antibakteriální a antivirové účinky, tím napomáhají snižovat účinky zubního plaku a chrání před různými onemocněními ústní dutiny.
Podporuje trávení
Kůra a listy z granátového jablka se po staletí používají ke zklidnění žaludečních problémů. Čaj připravený z listů či kůry pomáhá léčit zažívací potíže, jako je například nadýmání a průjem, dokonce se používala i k léčbě úplavice a cholery.
Prevence rakoviny
Granátová jablka obsahují vysoké množství antioxidantů nazývaných flavonoidy. Tyto flavonoidy jsou známé jako účinné proti působení různých druhů rakovin. Pravidelná konzumace granátových jablek může pomoci v boji s rakovinnými buňkami v těle.
Sledujte nás na sociálních sítích: