Možná jste si jich v obchodě již všimli. Pšeničné klíčky se získávají při mletí očištěné pšenice. Často se používají do salátů nebo omáček. Málokdo však ví, že by si je měly dopřávat nastávající maminky! Proč?
Přestože jsou tak malé, obsahují impozantní živiny. Vnější skořápka pšeničného jádra, otruby, je také prospěšná, ale zárodky mají více potřebných látek, které z pšeničných klíčků dělají důležitou součást jídelníčku.
Jsou bohatým zdrojem energie, vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů, které se vzájemně ovlivňují s vnitřními systémy těla. Důležité vitaminy, jako je folát, vitamin E a vitamin B (niacin, thiamin a B6) lze také nalézt ve vysokých koncentracích. Pokud jde o minerály, pšeničné klíčky poskytují vysoké hladiny draslíku a železa, stejně jako velmi dobré množství zinku, vápníku, draslíku, fosforu a selenu. Mohou se také pochlubit omega-3 mastnými kyselinami. A k čemu je tohle všechno dobré?
Posílení imunitního systému
Přidáním pšeničných klíčků do vaší stravy můžete pozitivně ovlivnit imunitní systém a bojovat tak proti řadě nemocí a stavů, jako je srdeční onemocnění a údajně i rakovina. Ukázalo se, že hydrolyzáty bílkovin z pšeničných klíčků pozitivně zvyšují antioxidační aktivitu v organických systémech.
Antioxidanty přitom hledají a zničí volné radikály a další choroboplodné mikroorganismy v těle, čímž snižují nebo eliminují šance na vážné onemocnění. Ukázalo se, že pšeničné klíčky přirozeně obsahují vysoké hladiny těchto hydrolyzátů, které stimulují antioxidanty v imunitním systému.
Zlepšení zdraví srdce
Studie ukázaly, že pravidelný příjem celozrnných pšeničných klíčků může snížit rizikové faktory spojené s ischemickou chorobou srdeční a zároveň tak v dobrém ovlivní zdravotní stav celého kardiovaskulárního systému. LDL cholesterol je cholesterol, který byl oxidován, a proto bobtná v tepnách a žilách. Toto je běžný znak a rizikový faktor pro infarkt a mrtvici.
Zahrnutí pšeničných klíčků do vaší stravy zvyšuje množství vlákniny, která je vědecky spojena se snížením rizika onemocnění srdce. Bylo také prokázáno, že přítomnost oktakosanolu v pšeničných klíčcích snižuje hladinu cholesterolu, což preventivně působí proti mrtvici. Vysoká hladina omega-3 mastných kyselin v pšeničných klíčcích přispívá k odstranění negativních účinků omega-6 mastných kyselin, které dále chrání kardiovaskulární systém.
Páky proti stárnutí
Pšeničné klíčky jsou nabité živinami a vitaminy v tak vysokých hladinách, že mohou mít významný vliv na různé účinky proti stárnutí, jako je kvalita pokožky a vypadávání vlasů. Při pravidelné konzumaci bílkovin a vitaminů v pšeničných klíčcích se mohou pozitivně ovlivnit onemocnění a neduhy, jako je psoriáza, spálenina, ekzém, vrásky, nudná a zašedlá pleť či vypadávání vlasů.
Vsadíte-li na ně, zároveň zvýšíte i svoji vytrvalost při sportu, zlepšíte buněčný metabolismus a co víc, uděláte pro své ještě nenarozené miminko jen to nejlepší. Pšeničné klíčky jsou totiž nabité kyselinou listovou, která pomáhá předcházet vrozeným vývojovým vadám. Tak co, ještě vám pšeničné klíčky přijdou obyčejné?
Sledujte nás na sociálních sítích: