Máte dost všech těch ředkviček, okurek a rajčat? Chcete zkusit něco nového? Vsaďte na arakaču jedlou! Chutí připomíná sladký brambor!
Arakača jedná je kořenová zelenina a zároveň bylinka, která se považuje za základ jihoamerické stravy. Je široce pěstována v Brazílii, Peru, Ekvádoru, Portoriku, Venezuele a Dominikánské republice. V těchto dnech se také rozmnožuje v mnoha dalších částech planety, jako je Evropa, Severní Amerika, Austrálie a Japonsko. Poznáte ji tak, že na pohled připomíná sladký brambor (batát).
Můžete ji vařit, péct, přidávat do polévek i různých příloh. Pokud jde o chuť, tak ta je příjemná, oříšková a sladká. Někteří ji přirovnávají k praženým kaštanům. To je ta příjemnější stránka věci. Když se arakača uvaří, dost výrazně zapáchá. Ale to jí člověk odpustí, když ví, že lidskému organismu dělá nesmírně dobře! Proč se po ní poohlédnout?
Podporuje pravidelnost vylučování
Díky množství vlákniny v každé dávce této zeleniny na slovo „zácpa“ budete moci zapomenout. Mimochodem, dieta s vysokým obsahem vlákniny může také odvrátit hemoroidy a snížit riziko rakoviny tlustého střeva.
Zlepšuje trávení
Vzhledem k tomu, že je arakača vlákninou doslova nabitá, jak již bylo řečeno, je také velmi dobrá při optimalizaci procesu trávení. Je to proto, že vláknina podporuje produkci trávicích šťáv a enzymů v žaludku. A co více, arakača zbavuje nadměrné plynatosti.
Pomáhá při hubnutí
Snažíte se zbavit nadbytečných kil? Zvažte pravidelnou konzumaci arakači. Opět se v této souvislosti hovoří o dostatečném množství vlákniny, která eliminuje pocit hladu a vytváří pocit sytosti. Arakača má také málo kalorií a nasycených tuků. Ideální spojenec!
Snižuje zánět
Experti z oblasti výživy říkají, že arakača je vynikajícím zdrojem sloučenin bojujících proti zánětu, a proto je ideální pro každého, kdo neustále trpí na bolestivé a oteklé klouby. Mnoho studií také prokázalo, že konzumace arakači může pomoci při snižování dny, což je onemocnění, které způsobuje bolesti kloubů.
Zlepšuje náladu
Existuje několik důvodů, proč je začlenění arrakači jedlé do stravy ideální pro lidi, kteří trpí mírnou depresí. Zaprvé, tato kořenová zelenina obsahuje slušné množství vitaminů B, o kterých je známo, že mají pozitivní vliv na náladu. Zadruhé, má také hořčík, což je minerální látka působící proti depresi.
Pomáhá předcházet anémii
Jeden typ anémie (ano, existuje jich víc!) je způsoben nedostatkem železa. Tomu se dá zabránit právě pravidelným přísunem arakači. Dodává totiž tělu železo, což je minerál, který je nesmírně důležitý pro výrobu červených krvinek nesoucích kyslík. Proto až někde na arakaču narazíte, nebojte se ji ochutnat!
Sledujte nás na sociálních sítích: