S cukry se setkáváme každý den, ať dobrovolně tak někdy i nedobrovolně v různých potravinách kde bychom je ani nehledali. Sladit můžeme hned několika typy cukru, a pokud se chcete zaměřit na zdravější variantu slazení, vyplatí se pochopit tyto základní druhy a hlavně naučit se „číst mezi řádky“ etikety produktů. Víte opravdu co si kupujete?
Ve většině domácností stále vede klasický bílý cukr, na další příčky se řadí hnědý řepný, třtinový cukr a melasa. Dále také stojí za zmínku další alternativy, jako je kokosový cukr, javorový sirup a u nás v Čechách oblíbený med. A jak se tyto cukry vlastně vyrábějí, co doopravdy konzumujeme?
Bílý cukr
Nejběžnějším sladidlem v našich domácnostech je bezpochyby bílý cukr. Bílý neboli řepný cukr se vyrábí z cukrové řepy a prochází náročným chemickým procesem, aby se z něj eliminovaly všechny látky nezbytné k dokonalé bělosti. Bílá barva je sice symbolem čistoty, ale o cukru spíše platí, že jde o bílý jed. Právě z důvodu tohoto náročného procesu cukr ztrácí veškeré minerály a vitaminy a našemu tělu na zdraví nijak nepřidá.
Hnědý řepný cukr
Nenechte se zmást v obchodě hnědým cukrem, který se často nenápadně tváří jako třtinový. Rozhodně se vyplatí prozkoumat obal a ujistit se zda se nejedná o hnědý řepný cukr, který je též vyráběn z cukrové řepy, jediný rozdíl je v tom, že prochází o něco méně náročným chemickým procesem. Tento hnědý cukr pochází z české cukrové řepy, v obchodech bývá dražší a měl by správně obsahovat i nějaké vitaminy a minerální látky, avšak nebývá vždy tomu tak. Dokonce často bývá přibarvován karamelem. Rozhodně čtěte mezi řádky, než si tento produkt dáte do košíku.
Třtinový cukr
Mezi nejznámější druhy takzvaných neřepných cukrů patří bezpochyby ten třtinový, který se vyrábí z cukrové třtiny, která mu dodává charakteristickou hnědou barvu. Odstín hnědé se liší podle druhu, může mít zlatavě hnědou až po temně hnědou barvu. Tento druh cukru nevyniká jen hnědou barvou, vyniká i mnohem výraznější a lahodnější chutí, která připomíná karamel. Proto je velmi oblíbený nejen k ochucování nápojů, ale také při vaření, zkuste někdy tímto cukrem ochutit třeba rajskou omáčku. Nejdůležitějším rozdílem je však u třtinového cukru obsah melasy, podle toho se pak dělí na další poddruhy.
Melasa
Melasa je dalším oblíbeným sladidlem, vniká jako odpadní látka při výrobě třtinového cukru. Právě obsah melasy ve třtinovém cukru ovlivňuje jeho chuť a barvu. Čím více melasy, tím tmavší barva a výraznější chuť. Ale tím také zdravější druh cukru, protože melasa obsahuje vysokou koncentraci vitamínů a minerálních látek.
Závěrem
A jak to bývá se vším dobrým, „všeho s mírou“ – ať už zvolíte jakékoli sladidlo, pořád je potřeba pamatovat na to, že jde o cukr. Pokud si chcete udržet štíhlý pas a zdraví, tak slaďte střídmě a snažte se hledat zdravější alternativy. Podle odborníků je cukr považován za návykovou látku. Schválně – kolik dní bez cukru vydržíte vy…
Sledujte nás na sociálních sítích: