Chodíte na procházky do lesa? Tak nezapomeňte vzít do ruky košíček a nasbírat pár borůvek. Právě totiž vrcholí jejich hlavní sezona, lesy jsou jich plné! V čem vám prospějí a jak je kreativně zařadit do jídelníčku?
Borůvky. Toto drobné ovoce má obrovský potenciál! Často přehlížené modré plody s fialovou šťávou patří k nejvýživnějším bobulím na světě! Jsou bohaté na antioxidanty a umí posílit mozek i srdce. Jejich chuť je příjemně sladká, ale přitom po nich nic nepřiberete! Potřebujete ještě další důvody, proč si pro ně zajít do lesa? Beze všeho, tady jsou!
Mají vysoký obsah antioxidantů
Léčivé antioxidanty. Zabraňují poškození buněk, chrání proti chronickým onemocněním včetně rakoviny a onemocnění srdce. Malinkaté modro-fialové bobulky jsou přitom jejich nejlepším zdrojem.
Pomáhají s hubnutím
Borůvky doplňují energii a zásobují tělo vlákninou. Díky tomu se budete cítit plnější – po delší dobu. A další výhoda? Jeden šálek tohoto drobného ovoce zajistí až pětinu potřebného denního příjmu vlákniny. Borůvky navíc neobsahují skoro žádné kalorie, takže pokud jich nesníte deset kilo, nemusíte se bát tloustnutí!
Posilují mozek
Jedním z nejpůsobivějších přínosů borůvek pro zdraví je jejich schopnost zlepšovat funkce mozku! V této souvislosti existuje mnoho studií, jež dokazují jejich pozitivní vliv na paměť a udržení pozornosti. Není tedy pochyb o tom, že zdravotní přínosy borůvek jsou obdivuhodné. Ale jak si je připravit? Zkuste třeba tyhle báječné tipy!
Osvěžující limonáda
Postačí vám soda a pár plodů z borůvčí! Jedno smíchejte s tím druhým a nechte vychladit. Následně si vychutnávejte krásné slunečné letní dny – se zdravou limčou plnou vitaminů.
Sladká tečka
Jste na sladké? Hoďte do topinkovače plátek toustového chleba, potřete ho čerstvou ricottou a medem, posypte čerstvě nasbíranými plody brusnice borůvky a dozdobte mátou! Vaše chuťové buňky vám určitě poděkují!
Salát, kuře, borůvky
Zní to divně? Buďte kreativní a vyzkoušejte to. Smíchejte v jedné misce grilované kuřecí maso, ledový salát, červenou cibuli, vlašské ořechy a hrstku borůvek. Ochuťte citrónovou šťávou. Hotovo! Není to až tak špatné, co říkáte?
Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com
Sledujte nás na sociálních sítích: