Rukola je oblíbená listová zelenina, která se často přidává do zeleninových salátů, ale také polévek, těstovin, nebo si z ní můžete připravit lahodné rukolové pesto. Pokud patříte mezi zapálené zahrádkáře, či teprve začínáte, tak rukola si můžete vysadit ještě dnes a pěstovat ji můžete jak v bytě, tak i na zahrádce.
Rukola je velmi oblíbená nejen pro svoji specifickou chuť, ale je také přímo nabitá vitaminy, minerály a antioxidanty. Je to dobrá volba nejen při dietě. Obsahuje vysoké množství kyseliny listové a antioxidantů, vitamin A, C a K. Z minerálů je zde zastoupen draslík, mangan, železo a vápník. Rukola je nízkokalorická a je velice přínosná pro naše zdraví. Tak proč si ji doma nevypěstovat?
Pěkně od semínka
Jako první budete potřebovat semínka, které seženete v každém zahrádkářství, poté vhodnou nádobu či truhlík. Rukolu můžete vysazovat, jak na buničitou vatu stejně jako řeřichu, tak i přímo do půdy. Podle toho si vyberte vhodnou nádobu či si udělejte místo v záhonku.
Doba klíčení a sklizeň
Pokud jste zvolili pěstování na buničité vatě, stači semínka rovnoměrně rozprostřít na navlhčenou vatu a za pár dní už uvidíte, jak vám semínka klíčí. Přibližně po 14 dnech jsou listy vzrostlé a jsou připravené ke sklizni. Pokud chcete semínka zasadit do půdy, budete muset být o něco trpělivější. Rukola potřebuje kvalitní půdu, rozhodně se vyplatí koupit substrát přímo v zahradnictví. Doba klíčení a sklizně je o několik týdnů delší. Na rukolu ze zahrádky si počkáte přibližně až 6 týdnů.
Rukolové pesto
Když už máte vypěstováno a sklizeno, můžete si připravit z rukoly například pesto. Budete potřebovat 100 g rukoly a 50 g lískových oříšků, 2 stroužky česneku, kousek parmezánu a kvalitní olivový olej. Všechny suroviny umixujte, olivový olej přidávejte postupně, než dosáhnete požadované konzistence. Na závěr dochuťte solí a pepře. Pesto uchovávejte v lednici, vynikající je ke špagetám, jako levnější alternativa k bazalkovému pestu
Rukola a květák
Ještě jste o téhle kombinaci neslyšeli, tak to je na čase ji vyzkoušet. Tahle dvojka se opravdu hledala, její spojení je opravdu neodolatelné. Připravte vaši oblíbenou květákovou polévku, jak jste zvyklí a hned jak polévku odstavíte z plotny, přidejte do ní hrst nasekané rukoly. Tuhle chuŤ si zkrátka zamilujete.
To nejlepší do salátu
Rukolu oceníte snad v každém zeleninovém salátu, a dokonce vyniká i v těch ovocných. Co takhle pár jahod, rukola, hoblinky parmezánu a pár kapek balsamika? Po tomhle se budete olizovat ještě hodně dlouho!
Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.lifeofherbs.com
Sledujte nás na sociálních sítích: