Prostreno.cz

Co dělat, když vám v receptu chybí rýžové víno. Použijte tyhle náhražky

Vaříte a přemýšlíte, čím nahradit mirin neboli druh sladkého japonského rýžového vína? Nepropadejte panice, máte hned několik možností, přičemž jedna z nich vás nebude stát téměř ani korunu!

Mirin je sladké víno na vaření, které je základem japonské kuchyně. Používá se v mnoha pokrmech, včetně nudlových polévek a několika druhů omáček. Toto víno obohacuje jídla o sladkou, mírně kyselou chuť. Jelikož mirin nepatří mezi standardní položky běžných supermarketů, možná i vy můžete mít problém s tím, čím jej v případě potřeby nahradit. I když je poměrně obtížné mirin „simulovat“, přesto existuje mnoho snadno dostupných substitučních látek. Zde je jejich seznam.

Saké

Mnoho obchodů s vínem a likéry jistě bude mít v nabídce nejméně jednu odrůdu tohoto rýžového vína, které se chuťově zmíněnému mirinu podobá. Akorát pozor, saké může být trochu silnější než uvedené víno na vaření, proto jej do receptu použijte jen v umírněném množství.

Sladká marsala

Marsala je italské město v oblasti Sicílie. Právě odtud pochází víno intenzivní jantarové barvy a typické vůně sušeného nebo kandovaného ovoce. Jeho chuť se japonskému mirinu mírně vzdaluje, nicméně kyselost a sladkost zároveň vámi vybraný recept doladí s elegancí sobě vlastní. Marsala je přitom dostupná ve většině obchodů s alkoholem a vinotékách.

Bílé víno

Nechce se vám nic vymýšlet ani zdlouhavě shánět? Dobrou zprávou je, že pokud máte doma sladké bílé víno, můžete se složitým nákupům skutečně vyhnout. V případě, že vlastníte jen suché bílé, je třeba ho smíchat s malým množstvím cukru nebo jiným sladidlem. Pak už směle může nahradit nedostupný mirin.

Rýžový ocet

Za 300 ml zaplatíte asi 60 korun. Ano, i rýžový ocet patří k báječným alternativám japonského sladkého vína. Akorát, stejně jako v předchozím případě, platí, že se musí smíchat s nějakým sladidlem. Pokud to neuděláte, kyselost octa může změnit konečnou chuť jídla.

Voda a cukr

A co dělat v případě, pokud po ruce nemáte víno, rýžový ocet a ani marsalu? I tak si lehce poradíte. Promíchejte 3 díly vody s jedním dílem cukru. Alkohol v této směsi nehledejte, ale spásu ano. V japonském receptu nebude nic poznat!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba